Vesti iz zemlje

26.10.2022. 15:26

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Najveći izazovi za privrednike energetska kriza i inflacija

proizvodnja Foto: Nova ekonomija

Najveći izazovi za privredu Srbije u narednom periodu, pored rastuće cene energenata, visoke inflacije i nedostatka stručnih kadrova, biće pad kupovne moći, samim tim i recesija i stagflacija, odnosno opšti skok cena uz pad proizvodnje, ocenila je Jelena Bulatović, izvršna direktorka Srpske Asocijacije menadžera (SAM) na Forumu menadžera.

Prema rezultatima istraživanja koje je urađeno sa članovima Srpske asocijacije menadžera o uticaju aktuelnih geopolitičkih dešavanja na domaću privredu, 18 odsto menadžera smatra da će cene energenata predstavljati najveću pretnju domaćoj privredi u narednom periodu, 16 odsto navodi inflaciju, 14 odsto nedostatak kvalitetnih kadrova, a zatim slede pad kupovne moći i recesija, navodi se u saopštenju SAM.

VELIKA PREDUZEĆA U PRERAĐIVAČKOJ INDUSTRIJI ZAPOŠLJAVAJU NAJVIŠE RADNIKA

Isti ekonomski faktori prepoznati su kao najveći izazovi i za pojedinačne kompanije i njihovo poslovanje, s tim da je nedostatak kvalitetnih kadrova za kompanije izazov broj jedan.

Na pitanje da li su na neki poseban način prilagođavali svoje poslovanje zbog neizvesnosti na tržištu, članovi SAM-a istakli su restrukturiranje i širenje na strana tržišta, pojačan monitoring troškova, optimizaciju poslovanja, traženje alternativnih energetskih izvora i ulaganje u energetsku efikasnost, u digitalizaciju poslovanja, nove biznise i u ljude, navodi se u saopštenju.

Rezultati istraživanja pokazali su, takođe, da se privrednici prilagođavaju nepredvidim uslovim na tržištu, tako što smanjuju troškove, podižu cene srazmerno inflaciji, povećavaju zalihe repromaterijala i traže nove dobavljače.

„Cene pregrejane, hale hladne, sve nas podseća na 90-te“

Ono što država može da učini kako bi ublažila efekte prelivanja nepovoljnih globalnih trendova, jeste diversifikacija izvora energije prema mišljenju 47 odsto ispitanika. Zatim, 37 odsto smatra da država može da pomogne stvaranjem jednakih uslova za sve učesnike na tržištu, dok 12 odsto misli da to može da se postigne uz poboljšan zakonodavni okvir, navodi se u saopštenju.

Srpska asocijacija menadžera (SAM) osnovana je pre više od 15 godina (2006. godine). SAM je udruženje profesionalnih menadžera koje danas okuplja više od 450 članova, menadžera i vlasnika uspešnih firmi sa više od 80.000 zaposlenih, koji godišnje realizuju posao vredan više od 10 milijardi evra.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.