Foto: Nova ekonomija

Napadi na novinare u Srbiji rastu

Foto: Nova ekonomija
Srbija tokom pet godina otkako zemljom upravlja predsednik Aleksandar Vučić, prvo kao premijer a zatim predsednik, postala je mesto gde novinarstvo nije ni bezbedno niti podržano od vlasti, navodi se u danas objavljenom izveštaju Reportera bez granica (RSF). 

Prema indeksu RSF-a za 2019, Srbija je u odnosu na prethodnu godinu pala 14 mesta i nalazi se 90. mestu.

"Broj napada na novinare i medije je u porastu, uključujući i pretnje smrću, a zapaljiva retorika na čijoj su meti novinari sve više dolazi od vladinih zvaničnika", navodi RSF.

PROČITAJTE JOŠ:

Mnogi pokušaji da se ugrozi integritet novinara nisu istraženi, rešeni ni kažnjeni, a "agresivne kampanje klevete koje provladini mediji organizuju protiv istraživačkih novinara su u punom zamahu", dodaje se u izveštaju.

Neki hrabri novinari nastavljaju, kako se navodi, da pokrivaju opasne teme kao što su kriminal i korupcija, ali "zbog nedostatka pluralizma u zemlji njihovo izveštavanje je ograničeno".

Izuzetno je zabrinjavajuća situacija izmedju političara i medija, dezinformacija koje Vlada toleriše i nedostatka pluralizma u štampanim i elektronskim medijima, navodi RSF.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • GIBBS

    . Da li postoji sličan izveštaj i o napadima na stakloresce, sodadžije i pekare ? . Ake ne postoji, znači li to da su pomenuti manje vredni ljudi od novinara ? .