Vesti iz zemlje

16.08.2022. 10:01

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Narodna banka: Građani Srbije sve više štede

Foto: Nova ekonomija/Paola Felix Meza

U Srbiji je i dalje isplativija štednja u domaćoj valuti, dinarima i ona je u poslednjih pet godina povećana gotovo pet puta, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS), a ona je krajem juna 2022. dostigla je 85,9 milijardi dinara.

Najnovija polugodišnja analiza isplativosti štednje, urađena za period od juna 2012. do juna 2022. godine.

Polovina tog rasta ostvarena je u poslednje tri godine, do izbijanja krize u Ukrajini, i pored smanjenja kamatnih stopa i negativnih uticaja pandemije.

Kako je navedeno, istovremeno je došlo i do pozitivnih promena u ročnoj strukturi u vidu rasta učešća dugoročnih depozita.

„I devizna štednja beleži rast u poslednjih deset godina, sa 7,9 milijardi evra polovinom 2012. godine na 13,2 milijardi evra polovinom 2022. godine“, navodi se u saopštenju.

NBS O POVEĆANJU NAKNADA: KLIJENTI LAKO MOGU DA PROMENE BANKU
BANKARSKE USLUGE POSKUPEĆE I DO 80 ODSTO

Štednja u domaćoj valuti oročena na godinu dana i zanavljana u periodu od deset godina bila je isplativija od depozita položenog na isti rok u evrima.

Dodaje se da su i pored znatne neto prodaje deviza u ovoj godini (u prva četiri meseca), devizne rezerve su ostale na visokom nivou.

Na kraju jula su iznosile 15 milijardi evra, što osigurava pokrivenost od oko pet meseci uvoza robe i usluga.

REFERENTNA KAMATNA STOPA POVEĆANA NA 3%
Održavanje računa maksimalno 150 dinara, odlučila NBS

„Uprkos geopolitičkim tenzijama, učešće javnog duga u projektovanom BDP-u (bruto-domaćem periodu) za 2022. godinu je u junu smanjeno na 53,2 odsto (56,5% na kraju 2021), a učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima spušteno je na najniži nivo od početka primene Strategije za rešavanje pitanja problematičnih kredita (od 2015. godine) i u junu je iznosilo 3,3 odsto“, dodaje se u saopštenju.

Potvrda „dobro vođene ekonomske politike u periodu najnovije krize ogleda se u zadržavanju kreditnog rejtinga Srbije na nivou BB+, sa stabilnim izgledima od strane rejting agencija Fitch Ratings i Standard and Poor’s“.

Kako je prenela Nova ekonomija, u Srbiji su nedavno poskupele bankarske usluge, a NBS je kasnije saopštila da se to poskupljenje odlaže za godinu dana.

One banke koje su već poskupele svoje usluge pristale su da ih smanje za 30 odsto, ali ne i na iznos koji je važio pre njihovog poskupljenja.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.