Srbija

18.06.2024. 13:36

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Nastavlja se istraživanje geotermalnog potencijala u Beogradu

Foto: Pxhere

Srbija

18.06.2024. 13:36

JKP „Beogradske elektrane“ proučava geotermalni potencijala podzemnih voda na teritoriji toplana i kotlarnica koje su u sastavu ovog preduzeća. Zbog toga je oglašen tender za potrebe treće faze ove studije, odnosno istraživanja.

Radi diversifikacije energenenata, povećanja sigurnosti i stabilnosti snabdevanja potrošača toplotnom energijom, konkurentnosti na tržištu i zarad smanjenja emisije ugljen dioksida, Beogradske elektrane razmatraju da u sistemu daljinskog grejanja uključe i geotermalne vode.

U prethodnom periodu sagledana je perspektiva eksploatacije geotermalnih resursa na dvadeset dve odabrane toplane i kotlarnice.

U analizu su bile uključene i lokacije predviđene za izgradnju novih toplana (što je bila faza 1 naučne studije),objašnjava se u tenderskoj dokumemtaciji.

Od ukupnog broja analiziranih lokacija, tri lokacije su odabrane kao najperspektivnije za izvođenje detaljnih istraživanja, a krajnji cilj je da se odredi jedna lokacija i uslovi za izvođenje prve geotermalne istražne bušotine.

Faza dva je obuhvatila detaljna istraživanja na tri odabranje lokacije: toplane Batajnica, Borča i Dunav.

Na sve tri lokacije procenjen je potencijal uslova eksploatacije geotermalnih resursa u energetskom, tehničko-tehnološkom i ekonomskom smislu.

„Rezultat detaljnih i po obimu multidisciplinarnih istraživanja je konceptualni prognozni model eksploatacije geotermalnih resursa“.

Shodno izlaznim parametrima, određeno je da lokacija toplane Batajnica, bude prva lokacija za izvođenje terenskih istraživanja u cilju verifikacije postavljenog modela.

U Fazi 3 (koja je predmet ovog tendera) neophodno je da se izvrši verifikacija, rekalibracija i noveliranje „konceptualnog prognoznog modela eksploatacije geotermalnih resursa“.

Konkretno, neophodno je obuhvatanje, prikupljanje, obrada i interpretacija velikog broja podataka na terenu, odnosno organizovanje i uspostavljanje terenskih istraživačkih aktivnosti primenom odgovarajućih terenskih i laboratorijskih metoda.

Prikupljene podatke treba analizirati sa aspekta interpretacije geotermalnih uslova i geološke građe dela terena na kome se istraživanja izvode.

U avgustu 2022. godine Beogradske elektrane ugovorile su sa Rudarsko-geološkim fakultetom izradu studije o geotermalnom potencijalu podzemnih vodnih resursa na teritoriji toplana i kotlarnica. Ugovor dodeljen ovoj instituciji vredeo je oko 29,7 miliona dinara.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.