Srbija

11.06.2015. 19:17

Danas

Autor: Nova Ekonomija

Nastavlja se sukob između Argus tursa i YUTE

Srbija

11.06.2015. 19:17

Direktor YUTA Aleksandar Seničić kaže da su u Argus tursu još u martu znali da turska avio-kompanija sa kojom sarađuju neće dobiti dozvole za čarter letove.
Govoreći o razlozima zašto je jedna od najvećih turističkih agencija izbačena iz članstva YUTA, Seničić je kazao da nije bilo nikakvih pritisaka na Argus da potpiše ugovor o čarter letovima sa Er Srbijom, piše Danas.
„Jedino u čemu smo pritiskali Argus ticalo se putnika, odnosno toga da ispoštuju obaveze koje imaju prema njima. Mesecima su znali da neće dobiti dozvolu, a ipak su ih držali u neizvesnosti pet dana do pred put. Što se tiče neizdavanja dozvola nikada u YUTA nismo sudili da li je to dobro ili nije“, napomenuo je Seničić.
On tvrdi da su svi, i YUTA i Argus, znali još u martu da egipatska kompanija Nesma i turski Korendon, koji sarađuju sa Argusom, neće dobiti dozvole. 
„U martu smo nakon sastanka u Ministarstvu saobraćaja jasno znali da dozvole neće biti odobrene. Sve vreme se priča o Argusu, a niko ne pominje agenciju 1A koja je na vreme shvatila stav državnih organa i potpisala ugovor sa Er Srbijom“, istakao je Seničić. 
On je podsetio da je još prošlog decembra 18 od 20 agencija potpisalo ugovore sa Er Srbijom. 
„Nama je jasno da domaći avio-prevoznik ima problema sa flotom, ali on je naš strateški partner i mi verujemo da će učiniti sve da se to popravi“, rekao je Seničić na konferenciji za novinare sazvanoj povodom početka letnje sezone. 
Direktor YUTA tvrdi da nije bilo nikakvih pritisaka iako je očigledno da je Argus ostao jedina agencija koja nije potpisala ugovor sa Er Srbijom. 
U Argusu tvrde da nisu znali da dozvole neće dobiti, kao i da su verovali do poslednjeg dana da postoje šanse da ih dobiju. 
U Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Danasu je još pre mesec dana rečeno da kompanije Nesma i Korendon „ispunjavaju sve tehničke uslove“ i da se „čeka pozitivno mišljenje Ministarstva saobraćaja“, kako bi dozvole izdali. 
Prvi zahtevi koje su ove kompanije poslale još oktobra prošle godine odbijeni su, a na ponovljene zahteve negativan odgovor je stigao tek pre deset dana. Direktorat je tada zvanično saopštio da odbija da izda dozvole i to Nesmi za svih 75 traženih letova, dok Korendonu odobrava 23 od 97 letova, samo one koji lete na aerodrom u Antaliji. 
Argus turs je tako morao da otkaže tokom maja pet tura za Egipat i tri za Tursku, nekim putnicima je vraćen novac, a većina je prihvatila premeštaj u druge hotele i na druge letove. 
U ovoj agenciji su ogorčeni zbog ovakve odluke države, jer godinama unazad sarađuju sa ovim aviokompanijama i nikada nije bilo problema. Predstavnici Argusa bili su na razgovoru sa domaćim avio prevoznikom, ali dogovor o saradnji nije postignut jer Er Srbija nije mogla da ponudi konkurentne uslove. 
Naime, Er Srbija ima avione sa 144 sedišta, a da bi cena karte za putnike bila niža, Argusu je potrebna letelica sa 188 mesta, koliko putnika i broje grupe za ugovorene destinacije. Međutim, čak i kad bi se to zanemarilo, Er Srbija, tvrde u Argusu, nema dovoljno aviona da ispuni sve zahteve ovdašnjih agencija za čarter letovima.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Trenutno gledam i na netu i razmisljam dvoumim se izmedju: it akademije, cubes.edu.rs i it-obuke. Zanima me da li neko ima iskustva sa bilo kojom skolom? Nekako mi se cini da ovaj cubes ima dosta zaposljenih i da su linkovi na sajtu stvarni (bar moze da se dodje do profila programera na linkedin-u). Molim za pomoc.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.