Vesti iz zemlje

05.05.2021. 11:07

BAT

Autor: Nova Ekonomija

Nastavljamo razvoj inovativnih proizvoda

BAT

 U godini u kojoj je BAT obeležio 18 godina uspešnog poslovanja u Srbiji sa ponosom možemo reći da smo, i tokom kriznog perioda, uspeli da sačuvamo sva radna mesta, bez korišćenja državne pomoći, i na taj način dodatno podržimo domaću ekonomiju. Pokazali smo da, nezavisno od industrije, kvalitetni kadrovi zajedničkim zalaganjem doprinose stabilnom rastu kompanije, primeni inovativnih poslovnih modela i kontinuiranoj modernizaciji proizvodnje, kaže Dragan Penezić, menadžer za regulatorne poslove i odnose sa državnim organima, British American Tobacco. 

  Sa kakvim poslovnim rezultatima je BAT završio prošlu godinu i kakvi su vam planovi za 2021. godinu kad je reč o tržištu Srbije? 

Veoma smo zadovoljni načinom na koji je naša kompanija uspela da se izbori sa novonastalim okolnostima i ostvari postavljene poslovne rezultate. Zahvaljujući kontinuiranom investiranju u značajnom obimu, primeni svetskih stadarda kvaliteta, lokalizaciji internacionalnih brendova, a naročito stalnim usavršavanjem i razvojem kadrova, danas u Vranju imamo jednu od najpriznatijih fabrika u okviru BAT grupe i možemo da nastavimo da postavljamo i realizujemo ambiciozne ciljeve. Nastavićemo da ulažemo u proizvodnju i razvoj naših brendova, a poseban fokus je na transformaciji duvanske industrije i daljem razvoju i promociji inovativnih proizvoda sa potencijalno smanjenim rizikom, koji ostaju strateški plan i u tekućoj godini. 

 Srbija je pre dve godine bila među prvim zemljama u svetu u kojima ste predstavili Glo, proizvod nove generacije. Kako su potrošači prihvatili nove proizvode?

Potrošači u Srbiji su imali priliku da upoznaju Glo još 2018. godine i jasno je da su dobro reagovali na proizvode nove generacije i prepoznali da je reč o inovativnim rešenjima iza kojih stoje dugogodišnja naučna istraživanja. Imajući u vidu upravo interesovanje na našem tržištu, u prethodnom periodu smo predstavili i novi Glo Hyper model, koji je dizajniran u Velikoj Britaniji, a na čijem razvoju je u toku četiri godine radilo više od 100 stručnjaka širom pet kontinenata. Zadovoljni smo reakcijama sa tržišta,  a u budućnosti ćemo nastaviti da ulažemo u inovacije. 

Prioritet naše kompanije od početka vanredne situacije jesu zdravlje i bezbednost zaposlenih, a potom i uspostavljanje poslovanja bez prekida i osiguranje finansijske stabilnosti 

 Poslednja istraživanja o obimu sive ekonomije pokazuju da se siva ekonomija u Srbiji smanjila. Da li se to odnosi i na nelegalnu trgovini rezanog duvana i cigareta? Vidite li pomake u aktivnostima nadležnih državnih organa i inspekcijskih službi? 

Kao neko ko se aktivno bavi ovom temom, moram da naglasim da aktivnosti države i preduzete mere protiv sive ekonomije daju rezultate. Godinama unazad zalažemo se za jačanje partnerskog delovanja privrede i države na tom polju, što se pokazalo kao efikasno i neophodno. Poznato je da naša kompanija kroz saradnju sa nadležnim institucijama i organizacijama kao što su Privredna komora Srbije, Naled, FIC, AmCham, pruža doprinos u borbi protiv nelegalne trgovine, koja se negativno odražava na budžet. Ono što se pokazalo kao možda najbitnije, ali i najteže na ovom polju, jeste uspostavljanje koordinisanog rada državnih službi koje će saradnjom sa odgovornom privredom i edukacijom građana obezbediti podizanje svesti o značaju suzbijanja sive ekonomije i na taj način ostvariti pozitivan efekat u svim segmentima društva i privrede. 

 BAT je jedna od retkih kompanija u Srbiji koja se može pohvaliti da duži niz godina godina nije imala nijedan slučaj profesionalne bolesti niti povrede. Uspevate li da očuvate taj trend u ovim vrlo izazovnim okolnostima za poslovanje? 

Izuzetno smo ponosni što smo u fabrici u Vranju protekle godine obeležili sedam godina bez povrede na radu. Smatram da je to potvrda i rezultat sveobuhvatnih mera zaštite, poštovanja propisane regulative i pravovremenog usklađivanja poslovanja sa svetskim standardima. Istovremeno, ništa od toga ne bi bilo moguće bez velike odgovornosti svih zaposlenih u fabrici. 

 U najnovijem izveštaju o održivom poslovanju (ESG izveštaj o ekološkom,    društvenom i  korporativnom poslovanju za 2020. godinu), kompanija se obavezala da će postići ugljeničnu neutralnost u čitavom svom lancu do 2050. godine. Šta to znači konkretno za kompaniju u Vranju? 

Naša kompanija više od dve decenije radi na održivom razvoju, a jedan od najvažnijih ciljeva jeste postizanje ugljenične neutralnosti do 2050. godine za emisije koje proizlaze direktno iz kompanijskih poslovnih aktivnosti, što je od velikog značaja za održivi razvoj i životnu sredinu.  Naravno, ovako važne odluke u okviru globalnog BAT sistema veoma su značajne i za nas, kako bismo planirali dalje ekološke, društvene i korporativne ciljeve u saradnji sa državom, ali i svim dobavljačima sa kojima sarađujemo. 

 Radili ste u privatnom i u državnom sektoru, usavršavali ste se u SAD.  Na koji način je ovo iskustvo uticalo na vaš profesionalni razvoj? 

Iskustvo rada u državnom sektoru je neprocenjivo, posebno u smislu znanja koje sam godinama sticao, a koje primenjujem i danas. Sa druge strane, privatni sektor, a naročito multinacionalne kompanije kakva je BAT zahtevaju neprekidno usavršavanje i obuke, dok su uslovi za napredovanje izuzetno veliki. Smatram da tek kada upoznate način funkcionisanja i filozofije javnog i privatnog sektora shvatite da su oni neraskidivo povezani i da oba nose velike izazove i mogućnosti. Godina iza nas je u celom svetu vratila državni intervencionizam na velika vrata, prevashodno u cilju zaštite i opstanka pojedinih grana privrede, ali se mora voditi računa da se ne pređe „crvena linija“ i da se pravila zdrave konkurencije i istih uslova za sve poštuju, kako bi se omogućio razvoj društva u celini. 

 U pandemiji kao kompanija niste zaboravili na lokalnu zajednicu i zdravstveni sistem Srbije. Šta su vam bili prioriteti? 

Kao kompanija koja je veoma posvećena korporativnoj društvenoj odgovornosti u našoj zemlji, jedan od prioriteta bio je podrška zdravstvenom i socijalnom sistemu Srbije. Trudili smo se da uradimo sve što je u našoj moći i pomognemo onima kojima je pomoć bila najpotrebnija, što smo realizovali kroz pomoć Crvenom krstu, Gradskom štabu u Vranju, Gerontološkom centru, Savezu studenata Beograda i slično. Posebno smo ponosni na podršku naših zaposlenih kroz učestvovanje u volonterskim aktivnostima. Naravno, tu se nećemo zaustaviti, već će naša pažnja i u budućnosti biti usmerena ka podršci različitim oblastima kao što su obrazovanje, socijalni sistem i kultura. 

Srbija i SAD 20 godina kasnije

Srbija i SAD 20 godina kasnije

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.