Vesti iz zemlje

21.07.2018. 16:12

Blic

Autor: AIESEC zove

NBS: 22 banke ostvarile dobit, 7 ih ostalo u minusu

U prošloj godini, 29 banaka koliko je tada poslovalo ostvarilo je neto dobitak pre oporezivanja od 68,7 milijardi dinara, što je značajno viši rezultat nego prethodnih godina. Čak 22 banke ostvarilo je dobit, dok je sedam bilo u minusu, podaci su Narodne banke Srbije.

Kada se dobitak od 68,7 milijardi dinara prevede u evro iznos po srednjem kursu poslednjeg dana decembra, dobija se 579,9 miliona evra dobiti. Struktura ukazuje da je ostvareni neto dobitak od kamata bio za 2,4 odsto manji nego 2016. godine, dok su sa druge strane neto prihodi od naknada i provizija ostvarili rast od 6,7 odsti.

Ukupna neto aktiva bankarskog sektora iznosila je oko 3.369 milijardi dinara, dok ukupan kapital 667,1 milijardu.

Visoka kapitalizovanost bankarskog sektora Republike Srbije potvrđena je i na kraju 2017. godine, kada je pokazatelj adekvatnosti kapitala iznosio 22,6 odsto, što je višestruko iznad regulatornog minimuma (osam odsto). Bankarski sektor Republike Srbije raspolaže više nego dovoljnim likvidnim sredstvima koja omogućavaju nesmetano poslovanje, o čemu svedoče postignute iznad prosečne vrednosti pokazatelja likvidnosti već duži vremenski period – kaže se u izveštaju NBS.

Kao izvanredan napredak u izveštaju centalne banke navodi se rešavanja pitanja problematičnih kredita (NPL), koji su prethodnih godina nepovoljno uticali na profitabilnost i kreditnu aktivnost banaka. Posledično, nakon dve i po godine sistemskog pristupa rešavanju pitanja problematičnih kredita, na kraju 2017. godine bruto NPL pokazatelj bankarskog sektora iznosio je 9,8 odsto – navodi NBS.

Porast profitabilnosti poslovnih banaka u Srbiji najviše se duguje smanjenju kreditnih gubitaka proisteklih iz loših kredita (za 33 milijardi dinara), kao i procesu konsolidacije bankarskog sektora, odnosno procesima spajanja i pripajanja banaka zbog promene vlasničke strukture (doprinos neto rezultatu od 12,5 milijardi dinara). Nasuprot tome prihodi od kamata u 2017. godini niži su za 8,7 milijardi dinara nego prethodne godine usled mera ublažavanja monetarne politike i posledičnog opšteg pada kamatnih stopa na međubankarskom tržištu i tržištu dinarskih kredita i hartija od vrednosti, što je delimično neutralisano smanjenjem rashoda od kamata banaka za 5,8 milijardi dinara.

 U četvrtom kvartalu otpušteno 437, dobilo posao 150

U svim bankama u Srbiji na kraju prošle godine bilo je zaposleno 23.055 ljudi, 892 manje nego u 2016. Na kraju četvrtog tromesečja bankarski sektor zapošljava 287 lica manje nego krajem septembra 2017. godine. Odnosno, smanjenje broja zaposlenih za ukupno 437 zabeležen je kod 14 banaka, dok je povećanje broja evidentiran kod 13 banaka za ukupno 150 novozaposlenih.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.