Vesti iz zemlje

12.04.2022. 17:19

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

NBS: Devizne rezerve u martu opale za 1,26 milijardi evra

Foto: Nova ekonomija

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da su bruto devizne rezerve na kraju marta iznosile 14,3 milijardi evra. To je za 1,26 milijardi evra manje nego na kraju februara.

NBS je na međubankarskom deviznom tržištu od početka godine prodala 2,1 milijardu evra (od toga tokom marta 1,17 milijardi), kako bi očuvala stabilnost dinara. 

Na smanjenje rezervi tokom marta, kako se dodaje, najviše su uticale aktivnosti NBS na međubankarskom deviznom tržištu koje su iznosile 1,2 milijardi evra.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) takođe su bile manje na kraju marta i iznosile su 11,6 milijardi evra, što je za 1,4 milijardi manje nego krajem februara.

NBS ĆE MOĆI DA ODUZIMA DOZVOLE MENJAČNICAMA

Na smanjenje deviznih rezervi delovali su i neto razduženje države po osnovu kredita (161,6 miliona evra) i ostala plaćanja za potrebe države (ukupno 45,3 miliona evra).

U martu je realizovan rekordno visok neto otkup efektivnog stranog novca od banaka u iznosu od čak 692,5 miliona evra, što je doprinelo snažnim pritiscima na kurs dinara prema evru.

Devizni prilivi, kako se dodaje, ostvareni su od neto izdvajanja obavezne devizne rezerve banaka (89,2 miliona evra), kao i upravljanja deviznim rezervama, donacija, deviznih državnih hartija od vrednosti. 

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u martu iznosio je 522,5 miliona evra i bio je za 51,2 miliona evra manji nego u februaru. U prva tri meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1,6 milijardi evra.

KOJE MENJAČNICE JE ZATVORILA NARODNA BANKA SRBIJE?

U martu, kao i od početka ove godine, dinar je blago nominalno oslabio prema evru, za 0,1 odsto, podseća se u saopštenju.

NBS navodi da od oktobra snažno deluje na domaćem deviznom tržištu, kako bi očuvala neophodnu relativnu stabilnost deviznog kursa u uslovima nezapamćene globalne neizvesnosti.

Neizvesnost, kako se dodaje, najviše potiče od trgovine energentima i od rata u Ukrajini.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.