Srbija

13.08.2018. 14:54

Beta

Autor: Publika iz celog regiona učestvovala u snimanju jedinstvenog videa

NBS: Dinarska štednja isplativija od devizne

Dinarska štednja u poslednjih šest godina utrostručena

Dinarska štednja u poslednjih šest godina utrostručena...

Srbija

13.08.2018. 14:54

Narodna banka Srbije je saopštila da je isplativija štednja u domaćoj nego u stranoj valuti i da je dinarska štednja u poslednjih šest godina utrostručena – sa 18 milijardi na 54,4 milijarde dinara i nastavlja da raste.

U saopštenju je navedeno da je u tom periodu povećana i devizna štednja – sa 7,9 milijardi na 9,7 milijardi evra. Po tumačenju NBS, poverenje građana u domaću valutu je povećano zahvaljujući njenim merama i postignutoj trostrukoj stabilnosti – inflacije, deviznog kursa i finansijskog sistema. 

„Posebno ohrabruje činjenica da su i dinarska i devizna štednja povećane uprkos smanjenju kamatnih stopa na oročene depozite stanovništva, što govori o poverenju građana u finansijski sistem“, istakla je centralna banka. 

NBS je podsetila da je u proteklih šest godina međugodišnja inflacija, koja je u oktobru 2012. godine iznosila 12,9 odsto smanjena do kraja 2013. na nivo od 2,2 odsto, i već pet godina se uspešno održava na niskom i stabilnom nivou, uporedivom sa inflacijom u razvijenim zemljama. 

„Postignuta je i očuvana i relativna stabilnost deviznog kursa. Dinar je danas prema evru na gotovo istom nivou na kojem je bio u avgustu 2012. godine, pri čemu su neto devizne rezerve na najvišem nivou od 2000. godine“, navela je NBS. 

Najavljeno je da će NBS analize o isplativosti dinarske štednje u odnosu na deviznu objavljivati na svom sajtu dva puta godišnje – u januaru i julu. Najnovija analiza izrađena je za period od avgusta 2012. do jula 2018. godine i ukazuje na veću isplativost štednje u domaćoj valuti i u kratkom i u dugom roku. 

„Ukoliko se pretpostavi štednja oročena na godinu dana, uz godišnje zanavljanje štednog uloga uvećanog za kamatu (i umanjenog za porez kod devizne štednje), jasno se zaključuje da je u poslednjih šest godina bilo isplativije štedeti u dinarima“, ukazala je NBS.

Naveden je primer da bi štediša koji je u avgustu 2012. godine položio 100.000 dinara na dinarsku štednju i svake godine obnavljao ugovor, dobio u julu 2018. godine oko 32.000 dinara (270 evra) više u odnosu na štedišu koji bi u istom periodu i uz iste pretpostavke položio 100.000 dinara u evrima na deviznu štednju.

Analizira samo isplativost štednje oročene na godinu dana, bez zanavljanja štednog uloga, pokazuje da je štednja u dinarima bila isplativija od štednje u evrima u gotovo svim posmatranim potperiodima – i na duže i na kraće rokove, istakla je centralna banka.

Objašnjeno je da je veća isplativost dinarske štednje rezultat niske inflacije i relativno stabilnog kursa dinara prema evru, relativno viših kamatnih stopa na štednju u domaćoj valuti nego na deviznu štednju i činjenice da se na prihode od kamata na dinarsku štednju ne plaća porez (za razliku od devizne štednje na koju se kamatni prihod oporezuje po stopi od 15 odsto).

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.