Vesti iz zemlje

10.02.2022. 16:27

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

NBS i dalje očekuje pad inflacije od drugog tromesečja

Međugodišnja inflacija, prema februarskoj srednjoročnoj projekciji, će se i tokom prvog tromesečja ove godine kretati oko nivoa zabeleženog krajem prošle godine ili blago iznad njega, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS)....

Pixabay

Međugodišnja inflacija, prema februarskoj srednjoročnoj projekciji, će se i tokom prvog tromesečja ove godine kretati oko nivoa zabeleženog krajem prošle godine ili blago iznad njega, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Potrošačke cene u decembru 2021. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 7,9 odsto, dok je međugodišnja inflacija u novembru iznosila 7,5 odsto.

Kako navodi NBS, na inflaciju će se u narednom periodu odraziti efekti i dalje rastućih troškovnih pritiska po osnovu cena energenata i drugih primarnih proizvoda, zastoja u snabdevanju i visokih cena transporta na globalnom nivou. 

Od drugog tromesečja inflacija bi trebalo da bude na opadajućoj putanji i da se krajem godine nađe u rasponu od 3,5 do 4 odsto, a da zatim do kraja perioda projekcije nastavi da usporava ka centralnoj vrednosti cilja. 

Usporavanju inflacije prema oceni Izvršnog odbora doprineće iscrpljivanje efekta viših cena energenata i hrane, očekivano postepeno rešavanje problema zastoja u globalnim lancima snabdevanja, kao i efekti dosadašnjeg zaoštravanja monetarnih uslova i relativna stabilnost deviznog kursa. 

U kratkom roku ublažavanju daljeg rasta cena trebalo bi da doprinesu i mere Vlade u pogledu privremenog ograničavanja cena osnovnih životnih namirnica i električne energije za privredu.

Rast BDP-a od 4 do 5 odsto 

Izvršni odbor NBS je zadržao procenu da će se stopa privrednog rasta u ovoj godini i u srednjem roku kretati u rasponu 4-5 dosto.

Prema preliminarnoj proceni Republičkog zavoda za statistiku rast BDP-a je u poslednjem tromesečju 2021. na međugodišnjem nivou iznosio 6,9 odsto, dok na nivou godine procena rasta iznosi 7,5 odsto. 

„Takva kretanja rezultat su rasta aktivnosti u uslužnim sektorima i građevinarstvu, ali i industriji, uprkos i dalje prisutnim izazovima u pogledu zastoja u globalnim lancima snabdevanja. Negativan doprinos rastu zabeležen je jedino od poljoprivredne proizvodnje, koja je usled suše smanjena za 5 odsto“, navodi NBS. 

Izvršni odbor NBS je doneo odluku da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 1 odsto. 

NBS je najavila da će februarski Izveštaj o inflaciji s novim makroekonomskim projekcijam predstaviti javnosti na konferenciji za novinare 18. februara.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.