Srbija

23.01.2023. 11:01

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

NBS izdaje numizmatički novac sa likom Nikole Tesle

Foto: Pixabay

Srbija

23.01.2023. 11:01

Narodna banka Srbije (NBS) izdaće numizmatički novac, izrađen od srebra, sa likom Nikole Tesle, piše u odluci guvernera koja je objavljena u Službenom glasniku. 

NBS će, kako se vidi iz odluke, srebrene kovanice izraditi u apoenima od 100 dinara, i to 210.000 komada sa oznakom godine kovanja 2022, kao i 210.000 sa oznakom godine kovanja 2023.

Ukupna nominalna vrednost izdatih novčanica biće 41 milion dinara.

Na srebrnim kovanicama će se nalaziti portret Nikole Tesle u poluprofilu zdesna, dok će iznad portreta, sleva latinicom, a zdesna ćirilicom, biti ispisan tekst „Nikola Tesla“.

Ispod portreta će biti ispisan tekst „ELECTRICAL VISIONARY“, a na obodu polukružno tekst „POWERING THE FUTURE“. Između tih natpisa prikazan je stilizovan znak munje.

Kako je Nikola Tesla zamišljao 21. vek

Na naličju kovanica sa oznakom godine 2022. centralni motiv je crtež ozon generatora, a iznad njega će biti tekst „NATURAL HEALING“.

Pored centralnog motiva, sleva, u dva reda nalazi se tekst „ANTI-INFLAMMATORY CELL DETOXIFICATION“, a zdesna, u dva reda, tekst „ANTI-PATHOGENIC IMMUNE ENHANCE“.

Kada se radi o naličju kovanica sa oznakom kovanja „2023“ u centralnom delu je prikaz galaksije.

Oko centralnog motiva, u prvom redu, u smeru kretanja kazaljke na satu ispisani su sledeći brojevi i reči: „6“, „FREQUENCY“, „3“, „VIBRATION“, „9“i „ENERGY“, međusobno razdvojeni crtama.

Iznad centralnog motiva, u drugom redu nalazi se polukružni natpis „THE SECRET OF THE UNIVERSE“.

Numizmatički novac izdaje se povodom istorijskog, naučnog, kulturnog, sportskog ili humanitarnog događaja, koji je od značaja za državu ili ima međunarodni karakter i prodaje po ceni koju odredi Narodna banka Srbije.

Prodajna cena numizmatičkog novca sa likom NIkole Tesle iz 2021. godine bila je 8.500 dinara, piše u dokumentu sa prodajnim cenama koji je objavljen u martu 2022. godine.

 

 

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.