NBS: Izvoz kompjuterskih usluga u 2016. vredeo je 740 miliona evra

Izvoz kompjuterskih usluga u 2016. vredeo je 740 miliona evra a trgovinski saldo bio je u plusu 407 miliona evra, pokazuju podaci koje je Politika dobila od NBS.

Izvoz usluga telekomunikacija, kao i komunikacijskih i informacijskih usluga, u prošloj godini povećan je za 21 procenat u odnosu na prethodnu, a njihov suficit je 28,3 odsto nadmašio 317,4 miliona evra ostvarenih u 2015. godini.

Vrednost prošlogodišnjeg izvoza softvera približila se ostvarenoj vrednosti izvoza povrća i voća (755 miliona evra), a premašila je vrednost izvoza žitarica i proizvoda od njih (656 miliona evra) i pogonskih mašina i uređaja (628 miliona evra). 

U prvih pet grupa robe sa najvećim učešćem u prošlogodišnjem srpskom izvozu tri navedene su zauzimale mesta od trećeg do petog. 

Inače, sektor telekomunkacijskih, kompjuterskih i informacijskih usluga od 2007. beleži najdinamičniji rast vrednosti izvoza u sektoru usluga Srbije. 

Prema rezultatima istraživanja Mirjane Gligorić i Milojka Arsića, profesora beogradskog Ekonomskog fakulteta, u prethodnih nekoliko godina Srbija beleži snažan rast izvoza usluga, a raste i njihov pozitivan saldo, što bitno doprinos smanjenju tekućeg deficita. 

U periodu 2010. - 2015. prosečna godišnja stopa rasta izvoza ovih usluga bila je 25,5 odsto. Srbija je u ovom petogodišnjem periodu po brzini rasta izvoza IT usluga bila na drugom mestu od svih zemalja centralne i istočne Evrope, odmah iza Litvanije. 

Domaća stručna javnost je saglasna da Srbija za nekoliko godina može da udvostruči vrednost izvoza ovih usluga. 

"Dalji rast izvoza kompjuterskih usluga doprineo bi da strani investitori Srbiju doživljavaju kao zemlju sa kvalitetnim ljudskim kapitalom a ne zemlju jeftine radne snage", smatra Mirjana Gligorić. 

To bi dovelo do priliva poželjnih stranih ulaganja, otvaranja novih radnih mesta, pre svega za visokokfalifikovane radnike i porastu produktivnosti. 

Upućeni tvrde da bi do 2020. u Srbiji moglo da se otvori od 50.000 do 100.000 novih radnih mesta u oblasti informacionih tehnologija, a država je postavila cilj da se do 2020. izvoz usluga u IT sektoru poveća na milijardu evra, piše Politika. 

Zato je nedavno Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave izabralo prvih 100 polaznika obuke prekvalifikacije za rad u IT sektoru.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Du

    Do kada ce spominjati investitore? Nama ne trebaju investitori, nama treba povoljna klima. U prevodu, trebaju nam bolji zakoni za regulaciju placanja, nize poreske stope i manje silovanja od strane poreske uprave. Sve ovo ostalo sto prica gospoda iz texta, prica zarad svog cilja.