Srbija

07.03.2022. 10:26

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

NBS krenula u kontrolu menjačnica

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je počela sa kontrolom menjačnica zbog sumnje da devizni kurs po komer neke od njih razmenju strane valute nije u skladu sa njenim odlukama. Strane gotovine u Srbiji kako se napominje ima dovoljno i...

Foto: Pixabay

Srbija

07.03.2022. 10:26

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je počela sa kontrolom menjačnica zbog sumnje da devizni kurs po komer neke od njih razmenju strane valute nije u skladu sa njenim odlukama. „Strane gotovine u Srbiji ima dovoljno i nema potrebe da se povlače depoziti iz banaka, niti da se kupuju devize u menjačnicama“, navode u centralnoj banci. 

NBS podseća da prodajni kurs evra može da bude veći do 1,25 odsto od zvaničnog srednjeg kursa, kao i da je u kontrolu menjačnica krenula na osnovu sopstvenih saznanja, kao i pritužbi građana.

Kako se naglašava, prema Zakonu o deviznom poslovanju za menjačnice koje ne postupaju u skladu sa propisima NBS propisana prekršajna odgovornost: za pravno lice novčana kazna od 100.000 do 2.000.000 dinara, a za preduzetnika novčana kazna od 10.000 do 500.000 dinara.  

NBS od 2019. godine kontroliše zakonitost obavljanja menjačkih poslova – ukoliko u postupku kontrole utvrdi nezakonitosti i nepravilnosti, pored zahteva za pokretanje prekršajnog postupka koji se upućuje nadležnom prekršajnom sudu,

NBS kako se podseća može da donese i rešenje o oduzimanju ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova, ako se utvrdi da ovlašćeni menjač nije obustavio nezakonite ili nepravilne radnje.   

deviznih sredstava i strane gotovine ima dovolno, pa građani ne treba brinu i da povlače svoje depozite iz banaka, niti da kupuju devize u menjačnicama, kažu u NBS.

„Nema razloga  razloga za paniku, NBS već obezbeđuje bankama i dinarsku i deviznu likvidnost, a pojačano je snabdevanje banaka stranom gotovinom kako bi menjačnice brzo i efikasno mogle da odgovore na pojačanu tražnju građana koja se pojavila“, dodaje se u saopoštenju.  

„Očekujemo da banke u što kraćem roku prenesu efektivu menjačnicama koje će podmiriti tražnju građana. NBS je naložila bankama da ni u jednom trenutku ne sme biti prekida snabdevanja menjačnica gotovinom“, naglašava se u saopštenju. 

Dodaje se da ni u jednom trenutku stabilnost kursa nije i neće biti dovedena u pitanje, kao i da je trenutna kriza sa rekordno visokim nivoom deviznih rezervi od preko 16 milijardi evra.

NBS: Raste inflacija, ali i srpska ekonomija
NBS očekuje „blagi rast“ inflacije u januaru i februaru

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.