Srbija

09.09.2016. 12:20

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

NBS: Nismo odobrili da se Miroslavu Bogićeviću da kredit

Srbija

09.09.2016. 12:20

Narodna banka Srbije odbacila je danas tvrdnje da je bila obaveštena o svakom kreditu koji je odobrila Privredna banka Beograd, da ni na jedan nije imala primedbe i da je dala zeleno svetlo banci, kao zlonameran pokušaj da se NBS nametne odgovornost koja apsolutno i ni po kom osnovu ne može biti njena.

Iz NBS su, na taj način, reagovali na izjave pojedinih lica u postupku koji se vodi protiv vlasnika Farmakom grupe Miroslava Bogićevića i još šest osoba, koja su upućivala na ulogu NBS na način koji, kako navode iz centralne banke, ne odgovara stvarnom stanju.

NBS podseća da banke samostalno i slobodno odlučuju o izboru klijenata, pa zato ne stoji izjava da je bila obaveštena o svakom kreditu koji je odobrila PBB.

„U skladu sa zakonskim nadležnostima i ovlašćenjima ne učestvujemo i ne možemo učestvovati u procesu odobravanja kredita što pokušava da se implicira ovakvim izjavama“, piše u saopštenju.

Odobravanje kredita je, ističe NBS, isključiva odgovornost rukovodstva banke, dok NBS, između ostalog, na uzorku proverava da li su krediti odobreni u skladu sa propisima i unutrašnjim aktima banke.

„Ako na osnovu kontrole utvrdimo da banka nije postupila u skladu sa propisima i dobrim poslovnim običajima izriče odgovarajuće korektivne mere, pa i novčane kazne, a ne daje primedbe na kredite i zeleno svetlo banci kako je već navedeno“, navode iz NBS.

Odgovornost za izostanak adekvatne analize pojedinih klijenata u konkretnom slučaju isključivo je na tadašnjem rukovodstvu Privredne banke Beograd, dodaju iz centralne banke.

U postupku kontrole NBS polazi se od podataka koje je banka prikupila, a uzimaju se u obzir i druga raspoloživa saznanja, pa je zato zakonom i propisana isključiva odgovornost i obaveza rukovodstva banke.

Na njima je, naime, da obezbede tačnost, istinitost i sveobuhvatnost podataka i zato je rukovodstvo banke bilo dužno da analizira potencijalnog klijenta, uključujući i činjenicu da li isti pripada grupi povezanih lica ili ne.

U konkretnom slučaju, navodi NBS, donošenje bilo kakvog zaključka o postupanju ili nepostupanju PBB u skladu s propisima bilo je i više nego otežano, npr. činjenicom da su predmetni krediti, mimo dobre poslovne prakse, odobravani tek osnovanim pravnim licima, i to u jednom danu.

„To sumnjivo postupanje u PBB navelo nas je da, pored informacija koje je banka bila u obavezi da pribavi i analizira, u što kraćem roku prikupimo sve raspoložive informacije u vezi sa datim slučajem, a zaključke proizašle iz te analize u skladu sa svojim obavezama prosledi državnim organima koji su nadležni za preduzimanja daljih istražnih radnji“, piše u saopštenju NBS.

Narodna banka je, kako je navedeno, obavljala dužnosti propisane zakonom i u svemu postupala u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama, a u konkretnom slučaju je, piše, obezbedila zaštitu interesa deponenata PBB i time doprinela očuvanju i jačanju finansijske stabilnosti Srbije.

To i jeste, podvlače, jedan od primarnih zadataka NBS.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.