Vesti iz zemlje

11.08.2022. 15:13

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

NBS odlučila: Banke neće podizati cene svojih usluga godinu dana

Foto: Nova ekonomija/Paola Felix Meza

Sve banke u Srbiji pristale su da u narednih godinu dana ne povećavaju cene usluga, rekla je guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković na konferenciji za štampu.

Tabaković je ovo izjavila prilikom predstavljanja novih mera, koje je NBS donela nakon što su banke najavile da će skoro sve usluge poskupeti.

Pored toga, banke koje su povećavale naknade za platne usluge građanima od 1. januara 2021. godine prihvatile su da te nakande umanje za 30 odsto u narednom periodu, ali ne ispod iznosa pre povećanja.

Narodna banka Srbije je usvojila i Odluku o platnom računu sa osnovnim uslugama, kojom je ograničena cena paketa platnog računa sa osnovnim uslugama na 150 dinara.

Za 150 dinara građani koji se odluče za osnovni paket imaju mogućnost da dobiju tekući dinarski račun u banci, da bespaltno podižu gotovinu na šalteru i na bankomatima svoje banke, da dobiju besplatnu debitnu karticu, mobilno i elektronsko bankarstvo koje omogućava i neograničen broj transakcija putem QR koda na prodajnim mestima.

REFERENTNA KAMATNA STOPA POVEĆANA NA 3%

Pored toga, moći će taj paket da nadograde nekom dodatnom uslugom kao što je kreditna kartica, devizni račun, dozvoljeno prekoračenje ili izdavanje čekova, bez potrebe da prelaze na skuplji paket, a nakanda koju za tu uslugu treba da plate je ograničena „tako da im se nadogradnja isplati više od prelaska na skuplji paket“. 

Banke koje naplaćuju naloge putem mobilnog i elektronskog bankarstva, obračunavaće popust od 30 odsto u odnosu na najnižu cenu tog naloga.

„NBS je danas usvojila Odluku o platnom računu sa osnovnim uslugama kojom se trajno štiti standard građana u pogledu platnih usluga koje su potrebne za svakodnevne životne aktivnosti. Sve banke su prihvatile poziv NBS da u narednom periodu ne povećavaju cene platnih usluga“, rekla je guvernerka.

Od 1. januara 2021. godine do sada od 21 banke u Srbiji koje imaju koje imaju pakete računa za građane, ukupno 14 banaka je korigovalo usluge i trenutna cena osnovnih bankarskih usluga kod tih banaka je povećana za 13 odsto u odnosu na kraj 2020. godine.  

Izvršni odbor NBS je usvojio i dopunu Odluke o upravljanju rizicima banke.

U skladu sa tom odlukom, NBS je uvela novu obavezu da banke obaveste centralnu banku 45 dana unapred za bilo koju uslugu koju planiraju da izmene.

INFLACIJA U KOMBINACIJI SA PRIVREDNIM PADOM NIJE REALAN SCENARIO, KAŽE NBS

Guverenrka NBS je ocenila da je nedopustivo povećanje premije za obavezno auto osiguranje koju su osiguravajuće kompanije nedavno podigle i da su povećale cenu bez konsultacija sa NBS kao regulatorom.

„Ne bismo odobrili takvu odluku i NBS neće ćutke posmatrati povećanje te premije, jer učešće tog osiguranja u indeksu potrošačkih cena nije beznačajno i podiže inflaciju (povećanje premije AO za 20 odsto podiže inflaciju za 0,13 procentnih poena)“, rekla je guvernerka. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.