Srbija

30.01.2018. 15:24

B92

Autor: Nova Ekonomija

NBS povukla prethodno datu saglasnost Miodragu Kostiću za kupovinu Gorenjske banke

Srbija

30.01.2018. 15:24

Narodna banka Srbije je povukla prethodno datu saglasnost AIK banci za preuzimanje slovenačke Gorenjske banke, rečeno je za B92 u NBS.

Razlog za to, kako su u centralnoj banci potvrdili za B92, je taj što je u okviru uobičajene kontrole utvrdila nepravilnosti u radu te srpske banke.

Eventualna nova saglasnost podrazumevala bi ponovno apliciranje AIK banke, pri čemu bi NBS, kao i do sada, cenila formalnu i suštinsku ispunjenost svih uslova koje zakon predviđa, navode iz centralne banke Srbije. 

Kako podsećaju, za sticanje udela u drugoj finansijskoj instituciji do propisanih granica, uključujući i sticanje finansijskih institucija u drugim državama, neophodna je saglasnost NBS koja je uslovljena pozitivnom ocenom ispunjenosti svih propisanih uslova. 

„NBS je ceneći ispunjenost tih uslova u datom momentu, u skladu sa svojim nadležnostima, sredinom 2016. dala prethodnu saglasnost AIK banci za sticanje 100 odsto učešća u Gorenjskoj banci i po tom osnovu AIK je banka u međuvremenu stekla 20,99 procenata učešća u navedenoj banci“. 

Iz centralne banke naglašavaju da u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, kontinuirano kontrolišu bonitet i zakonitost poslovanja banaka sa aspekta rizika koji mogu dovesti do ugrožavanja njihovog finansijskog položaja i detaljno prate sve faktore koji mogu uticati na finansijski položaj banaka u domaćem finansijskom sektoru. 

„S obzirom na to da je u okviru svojih nadležnosti i uobičajenih kontrolnih aktivnosti utvrdila nepravilnosti u poslovanju AIK banke – na osnovu saznanja o tim novim činjenicama u odnosu na momenat davanja prethodne saglasnosti, ali i imajući u vidu da sticanje podređenog društva, pogotovo na tržištu izvan nadležnosti NBS, može doprineti rastu izloženosti riziku i potencijalno ugroziti finansijski položaj banke, NBS je ocenila da više nisu ispunjeni potrebni uslovi“, kažu u Centralnoj banci Srbije. 

Zato je u skladu sa svojim nadležnostima, kako dodaju, NBS preduzela neophodne mere prema AIK banci i ukinula prethodno datu saglasnost toj banci, i samim tim AIK banka više nema saglasnost za dalje sticanje akcija Gorenjske banke. 

„Ističemo da bi eventualna nova saglasnost podrazumevala ponovno apliciranje banke, pri čemu bi NBS, kao i do sada, cenila formalnu i suštinsku ispunjenost svih uslova koje zakon predvidja“, poručili su iz NBS. 

Takođe su naveli da nastavljaju da kontinuirano prate poslovanje svih banaka na našem tržištu u cilju očuvanja postignute stabilnosti finansijskog sistema, kako u pogledu ulaska novih sticalaca na domaće tržište, tako i u pogledu širenja domaćih banaka na druga tržišta.

Šta kažu slovenački mediji?

Slovenački listovi izveštavaju da akcionari kompanije „Sava“ danas treba da odluče da li će 37,6 odsto udela u Gorenjskoj biti prodato srpskoj bankarskoj kući. 

Nije jasno da li će glasanje o prodaji udela „Save“ u Gorenjskoj banci srpskoj AIK banci i dalje ostati na dnevnom redu današnjeg sastanka, dodaje slovenačka novinska agencija. 

Sava prodaje udeo u Gorenjskoj, jer joj je slovenačka centralna banka naložila da to uradi. 

Najveći akcionari Gorenjske su Fond Jork sa sedištem u Luksemburgu (41 odsto) i slovenački državni Suvereni Holding i KAD fond sa zajedničkim udelom od 45 odsto. 

AIK banka zvanično poseduje 20,99 procenata vlasničkog udela u Gorenjskoj banci. 

Gorenjska banka je jedna od najuspešnijih i najprofitabilnijih slovenačkih banaka i jedina velika banka koja je radila bez državne „injekcije kapitala“ 2013. godine, uprkos značajnom nedostatku kapitala. 

Gorenjska je po veličini aktive imala učešće na slovenačkom bankarskom tržištu od 4,7 odsto na kraju septembra 2017. godine, u ukupnom iznosu od 1,73 milijarde evra, što je čini sedmom najvećom bankom u Sloveniji. 

Sava je deo konzorcijuma koji prodaje 55 odsto akcija Gorenjske banke, a u kojem su i Društvo za upravljanje imovinom kompanija, osiguranje Zavarovalnica Triglav i Abanka, navodi slovenačka novinska agencija.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.