Vesti iz zemlje

07.12.2023. 12:33

Autor: Katarina Pantelić

NBS: Referentna kamatna stopa ponovo nepromenjena, ostaje 6,5 odsto

Narodna banka Srbije zgrada Foto: Nova ekonomija

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) zadržao je referentnu kamatnu stopu na nivou od 6,5 odsto. Na nepromenjenim nivoima zadržane su i kamatne stope na depozitne (5,25 odsto) i kreditne olakšice (7,75 odsto), saopštila je Narodna banka.

Izvršni odbor NBS je odlučio da zadrži referentnu kamatnu stopu zbog nastavka popuštanja globalnih inflatornih pritisaka, ali i zbog uspostavljene opadajuće putanje domaće inflacije i njenog očekivanog povratka u granice cilja sredinom naredne godine.

„Prilikom donošenja odluke uvažena je i činjenica da su u prethodnom periodu pooštravani monetarni uslovi putem osnovnog instrumenta, kamatne stope, a u septembru i povećanjem stope obavezne rezerve, kao i da je sada potrebno da se sagledaju puni efekti donetih mera“, navela je Banka.

Kako je napisano, u zoni evra, najvažnijem trgovinskom partneru Srbije, inflacija je nastavila da se smanjuje u novembru, a tome su u najvećoj meri doprineli pad cena energenata i niži rast cena hrane i usluga, pa je i to jedan od razloga zadržavanja kamatne stope na istom nivou.

„Pored smanjenja inflacije u međunarodnom okruženju, Izvršni odbor je imao u vidu i da je rast svetske privrede i dalje spor i ispod dugoročnog proseka, na šta su uticale restriktivne monetarne politike centralnih banaka širom sveta, koje su bile neophodne za obuzdavanje inflacije. Zbog niže inflacije i usporavanja privredne aktivnosti povećana su i očekivanja da bi vodeće centralne banke, Evropska centralna banka i Sistem federalnih rezervi, mogle nešto ranije da započnu ciklus ublažavanja monetarnih politika“, navela je NBS.

Dodala je da su pritisci s tržišta rada i dalje snažni i da ih vodeće centralne banke ističu kao ključne faktore koji zahtevaju opreznost u vođenju monetarne politike.

Takođe, opreznost je potrebna i zbog neizvesnosti u pogledu cena energenata, kao i geopolitičkih tenzija u svetu, iako su se svetske cene nafte stabilizovale tokom novembra.

„Izvršni odbor je istakao da su kretanja u domaćoj ekonomiji u skladu s projekcijama Narodne banke Srbije. Međugodišnja inflacija nastavila je da se smanjuje i u oktobru se spustila na jednocifreni nivo od 8,5 odsto“, naveo je Izvršni odbor banke.

Smanjenju inflacije u zemlji doprineo je nastavak usporavanja rasta cena hrane, kao i cena proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta) na 7,3 odsto međugodišnje.

U narednom periodu Izvršni odbor očekuje dalje smanjenje inflacije – na oko ili ispod osam odsto krajem ove godine, a potom i njen povratak u granice cilja sredinom naredne godine i nastavak kretanja ka centralnoj vrednosti cilja od tri odsto do kraja 2024. godine.

NBS: Banke otpisale tri milijarde potraživanja za neaktivne račune

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.