Vesti iz zemlje

04.12.2013. 09:44

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

NBS: Smanjen stepen dinarizacije

Stepen dinarizacije finansijskog sistema Srbije smanjen je za 0,1 procentni poen, objavila je Narodna banka Srbije.
Stepen dinarizacije meren učešćem dinarskih plasmana u ukupnim plasmanima privredi i stanovništvu, na kraju trećeg tromesečja iznosio je 27,3 odsto.
Plasmani banaka privredi i stanovništvu su na kraju trećeg kvartala iznosili 1.826,8 milijardi dinara i u odnosu na kraj prethodnog tromesečja manji su za jedan odsto.
Padu plasmana podjednako je doprinelo smanjenje njihove dinarske i devizne i valutno indeksirane komponente. Međutim, zbog bržeg pada njihove dinarske komponente, zabeležen je pad stepena dinarizacije. 
U sektorskoj strukturi plasmana banaka i dalje se beleži rast dinarskih plasmana stanovništvu, pre svega gotovinskih kredita, pa je njihovo učešće u ukupnim plasmanima stanovništvu povećano za jedan procentni poen, na 37,4 odsto. 
Učešće dinarskih plasmana u ukupnim plasmanima privredi je u istom periodu smanjeno za jedan procentni poen, na 21,3 odsto. 
To je posledica većeg relativnog pada dinarske komponente tih plasmana – delimično po osnovu dospeća dinarskih kredita koji su do marta ove godine odobravani u skladu s programom subvencionisanog kreditiranja privrede, u poređenju s padom devizne i valutno indeksirane komponente plasmana privredi. 
Učešće dinarskih kredita u ukupnim novoodobrenim kreditima privredi i stanovništvu smanjeno je u trećem kvartalu za 5,9 procentnih poena, na 32,3 odsto, što je u najvećoj meri posledica snažnog smanjenja novoodobrenih dinarskih kredita privredi. 
Stepen dinarizacije, meren učešćem dinarskih depozita u ukupnim depozitima privrede i stanovništva, na kraju trećeg kvartala je iznosio 21,1 odsto i u odnosu na kraj prethodnog tromesečja, to učešće je povećano za 0,9 procentnih poena. 
Depoziti privrede i stanovništva su na kraju trećeg kvartala iznosili 1. 481,5 milijardi dinara, ili za 2,2 odsto više nego na kraju prethodnog tromesečja. 
Računato bez efekta promene kursa, depoziti privrede i stanovništva su povećani za dva odsto. Rast depozita, posebno dinarskih, zabeležen je i kod privrede i kod stanovništva. 
U trećem kvartalu je zabeležen nastavak rasta dinarske štednje, i to najbržim tempom u proteklih sedam tromesečja. U istom periodu, devizna štednja je, nakon smanjenja u drugom tromesečju, ostvarila skroman rast, tako da je povećano učešće dinarske štednje u ukupnoj štednji. 
Održanje postignute stabilnosti cena i kursa dinara, uz i dalje visoku razliku između kamatnih stopa na dinarsku u odnosu na deviznu štednju, trebalo bi da pozitivno doprinese povećanju dinarske štednje i njenog učešća u ukupnoj štednji, ocenila je NBS. 
Dinarska štednja je u trećem kvartalu nastavila da raste i to treće tromesečje zaredom, i iznosila je 23,3 milijarde dinara, što je za 12,7 odsto više nego na kraju prethodnog tromesečja. S druge strane, devizna štednja je u trećem kvartalu povećana za 0,5 odsto, na 8,14 milijardi evra krajem septembra, što, nakon pada u drugom kvartalu, predstavlja najskromniji prirast devizne štednje u poslednje četiri godine. 
Uprkos takvim kretanjima, učešće dinarske štednje u ukupnoj štednji i dalje je skromno – 2,4 odsto, mada ohrabruje znatno povećanje tog učešća u trećem tromesečju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Biti danas u Srbiji nije lako,daleko lakes je pobeci/otici.Kako biste I da li biste ubedili made da ostanu?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.