NBS smanjila referentnu kamatnu stopu na 1,25 odsto

Foto: Nova ekonomija

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je na današnjoj sednici da nastavi sa ublažavanjem monetarne politike i snizi referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 1,25 odsto, navodi se u saopštenju.

"Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je imao u vidu da razmere krize u svetu izazvane širenjem COVID-19 zahtevaju dodatnu podršku monetarne politike domaćoj ekonomiji, da bi se ublažili negativni efekti te krize i podstakao privredni rast u narednom periodu", dodaje se u saopštenju.

Izvršni odbor naglašava da je odluku o dodatnom smanjenju referentne kamatne stope doneo u uslovima obezbeđene niske i stabilne inflacije, čije je usporavanje nastavljeno i u aprilu, na 0,6 odsto  međugodišnje, u skladu s očekivanjima NBS.

Prema oceni Izvršnog odbora, inflacija bi u ostatku godine trebalo da se kreće oko donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja (3 plus/minus 1,5 odsto) u uslovima niže agregatne tražnje, kao i nižih uvoznih cena, uključujući i cene nafte.

Postepeno približavanje inflacije centralnoj vrednosti cilja NBS očekuje u srednjem roku, "čemu bi trebalo da doprinese oporavak tražnje, podstaknut merama monetarne i fiskalne politike".

"Širenjem koronavirusa svetska privreda je uvedena u recesiju bez presedana i sve je izvesnije da će njeno „otvaranje“ biti postepeno, što je uticalo i da brojne centralne banke donose nove mere za podsticanje bržeg oporavka. Za nas je posebno važan oporavak zone evra, koji bi trebalo da bude podstaknut nedavno donetim dodatnim merama Evropske centralne banke, kojima se povećava likvidnost i pruža podrška povoljnim uslovima finansiranja", saopštila je NBS.

Centralna banka ocenjuje da je "gotovo izvesno" da su se najveći efekti krize, kao i u većini drugih evropskih zemalja, u Srbiji osetili u aprilu, ali i da će u narednim mesecima uslediti oporavak, podstaknut preduzetim merama, koji će voditi rastu bruto domaćeg proizvoda u 2021. godini od "najmanje 6 odst, bez ugrožavanja cenovne i finansijske stabilnosti".

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 9. jula.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara