Srbija

09.01.2017. 09:39

Autor: Nova Ekonomija

NBS sprema uredbu kojom će dugove građana kupovati agencije i fondovi

Srbija

09.01.2017. 09:39

Narodna banka Srbije blizu odluke o prodaji dugovanja građana fondovima i agencijama. Formirana radna grupa u NBS koja će izraditi propis po ugledu na EU.

Narodna banka Srbije je formirala radnu grupu koja treba da izradi propis po kome će i fondovi i agencije moći pored dugova firmi da otkupljuju i kredite koje ne mogu da otplate građani.

Pritisak već duže postoji i od ovih institucija, ali i od samih banaka, koje bi se na taj način rasteretile, pišu Večernje novosti. 

Građani, s druge strane strepe poučeni dosadašnjim iskustvom sa uterivačima, ali kako kažu u centralnoj banci, sve će se učiniti da dužnici ne budu dovedeni u nepovoljniji položaj od onog u kome bi bili da njihovi dugovi nisu preneti u fondove i agencije. 

Propis se izrađuje po ugledu na regulativu koja važi i u EU uz nadzor NBS. 

„Te institucije će svakako biti obveznici primene propisa o zaštiti korisnika finansijskih usluga koji je na snazi već šest godina. Dok se ne stvore uslovi za prelazak na nove propise, samo će banke i dalje moći da otkupljuju loše kredite stanovništva“, kažu u NBS. 

To znači da će najranije polovinom ove godine da se razmatra regulativa, a do kraja 2017. bi došlo do njene primene. 

Pitanje je zbog čega su toliko primamljivi fondovima i agencijama dugovi za kredite građana, koji su tek petina kredita koje ne vraćaju firme. 

„Čudno je što se su zainteresovali za obaveze stanovništva, a ne firmi od kojih mogu da naplate imovinu, pre svega nekretnine ili da dođu do povezanih preduzeća koji su pravo obezbeđenje kredita“, kaže Đorđe Đukić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. 

Oni navodi da su građani dobri dužnici i kada ne otplaćuju rate, uglavnom jer ostanu bez posla ili se dogodi neka tragedija u porodici, pa izgube primanja, a naslede dugove. 

„U Evropi, a i regionu, fondovi i agencije za otkup nenaplativih potraživanja od banaka fokusirani su na preduzeća – dužnike. Naravno, i mi ćemo morati da uvedemo lični bankrot, ali uz mogućnost da građanin raspolaže delom svojih primanja“, kaže on.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.