NBS: Uprkos poskupljenjima, inflacija manja nego u susednim zemljama

Foto: Pixabay

Cene povrća su u avgustu ove godine u proseku povećane za 19,7 odsto međugodišnje, dok je cena svežeg mesa skočila 10,1 odsto za godinu dana. Oko osam odsto proizvoda iz potrošačke korpe imalo je dvocifren rast cena u procentima, a od 662 proizvoda i usluga koje utiču na inedeks potrošačke cene je 30 odsto ostvarilo značajnije poskupljenje. Uprkos navedenom, Narodna banka Srbije (NBS) je saopštila da je inflacija od 4,3 odsto u avgustu manja od stopa zabeleženih u većini zemalja centralne i jugoistočne Evrope.

Muđugodišnja inflacija Srbije u avgustu je iznosila 4,3 odsto i manja nego u većini zemalja centralne i jugoistočne Evrope koje se nalaze u istom režimu monetarne politike, poput u Mađarske (4,9 odsto), Rumunije (5,3 odsto) i Poljske (nivo od 5,5 odsto).

NBS dodaje da će u narednih nekoliko meseci stopa inflacije biti nešto veća, a razlozi za to su "globalnog karaktera". 

"Ovi faktori su privremeni i na njih monetarna politika ne može da utiče", navela je guvernerka Јоrgovanka Tabaković, koja dodaje i da bi postepenim slabljenjem tih faktora inflacija trebala da se vrati na prosečnih dva odsto, koliko je iznosila poslednjih osam godina.

Porastu inflacije najviše su doprinele cene energenata i cenama neprerađene hrane.

Prosečna cena derivata nafte je u avgustu ove godine iznosila 163 dinara, što je za 17 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. 

"Treba imati u vidu i da je cena mesa tokom cele prošle godine bila izrazito niska, što je nanelo veliku štetu proizvođačima", navela je Tabaković.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Nevena

    Koje to proizvode uzimaju u obzir? Voće i povrće je poskupelo oko 50%, meso 20-30%.

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.