Srbija

07.03.2018. 09:59

NE

Autor: Nova Ekonomija

Ne davimo Beograd: Pretnje zbog otkrivanja izbornih nepravilnosti na izborima

Srbija

07.03.2018. 09:59

„Nakon otkrivanja predizbornih nepravilnosti na jednom od biračkih mesta na Novom Beogradu, o čemu je Inicijativa Ne davimo Beograd obavestila javnost i policiju, našem članu biračkog odbora jutros su počele da stižu pretnje nasiljem. Nakon dobro obavljenog posla u izbornoj kontroli i krađi, vlast se sada bavi zataškavanjem i ućutkivanjem. Od policije očekujemo hitan i odlučan odgovor“, saopšteno je iz Inicijative Ne da(vi)mo Beograd.

Na preko 25 biračkih mesta od ukupno 158 na kojim su imali članove biračkih odbora u proširenom sastavu, Inicijativa je zabeležila ozbiljna kršenja Zakona i Pravilnika o radu biračkih odbora u vidu vođenja paralelne evidencije birača koji su izašli na glasanje. Ovo su u većini slučajeva radili članovi biračkih odbora iz SNS, ili nepoznata lica na ulazima biračkih mesta. Ova praksa je zabranjena članom 27. pravilnika o radu biračkih odbora, i mi smo pokušavali da je sprečimo.

„Evidencija rednih brojeva birača ukazuje na nekoliko stvari. Prvo, osobe koje je vode morale su da imaju na raspolaganju izvod iz biračkog spiska sa rednim brojevima birača, pa prvo pitanje koje bi nadležni organi morali da daju – kako se birački spisak našao u posedu ovih lica? Drugo, postoji mogućnost da se ovde radi o sigurnim glasovima, ali postoje i saznanja da se radi o učestvovanju u davanju i primanju mita u vezi sa glasanjem, što je po članu 156 Krivičnog zakonika delo, za koje je ukoliko u njemu učestvuju članovi biračkih odbora, predviđena kazna od 3 meseca do 5 godina zatvora“, navodi se u saopštenju i dodaje:

„Na najmanje dva mesta smo dobili informacije da je evidencija glasanja bila povezana sa davanjem mita. Na jednom biračkom mestu na Novom Beogradu prilikom glasanja van biračkog mesta, birač se zahvaljivao članovima biračkog odbora na poklonima koje je dobila od SNS pre toga. Na drugom biračkom mestu na Zvezdari biračima koji su dovezeni kombijem saopšteno je mesto gde mogu kasnije da preuzmu pakete, što je kontrolor odmah prijavio policiji“.

Vođenje paralelne evidencije je, kako kažu, bilo neskriveno i  sveprisutno, odnosno da se dešavalo u gotovo svim opštinama na kojima su imali članove biračkih odbora, o čemu su obaveštavali javnost u toku izbornog dana.

„Postoji dovoljno indicija da je na ovim izborima postojala ozbiljna mašinerija uticanja na volju birača, i ukoliko se ovi slučajevi ne istraže i ne sankcionišu, očekujemo da će se samo pogoršavati. Ono što je bilo do nas smo uradili – pravni tim Inicijative podneo je 23 prigovora Gradskoj izbornoj komisiji, što je tek početak procedure borbe za regularnost izbornog procesa“, kažu u Inicijativi.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.