Vesti iz zemlje

24.05.2022. 15:02

Nevena Petaković

Autor: Nova Ekonomija

Ministarstvo propisalo kolike prihode treba da ima energetski ugrožen kupac

Pixabay

Ministarstvo rudarstva i energetike donelo je novi pravilnik kojim se mesečni prihodi domaćinstava, kao uslov za sticanje statusa energetski ugroženog kupca, usklađuju sa rastom cena u prethodnih šest meseci, objavljeno je u Službenom glasniku. 

Za jednočlano domaćinstvom uslov za sticanje energestski ugroženog kupca je ukupan mesečni prihod do 16.490,47 dinara, a za dvočlano i tročlano ukupan mesečni prihod do 24.009,80 dinara.

Uslov da domaćinstva sa četiri i pet članova ostvare status energestki ugroženog kupca je ukupan mesečni prihod od 31,524,17 dinara, a za domaćinstva sa šest i više članova ukupan mesečni prihod do 39,643,40 dinara.

Pravilnik će se primenjivati od 1. juna 2022. godine.

Prethodnim pravilnikom iz feburara za energetski ugroženog kupca traženi su oko 1000 do 2000 dinara niži ukupni mesčni prihodi (u zavisnosti od broja članova domaćinstva).

Demostat: Poskupljenje struje, 30 dosto domaćinstvima, 70 odsto privredi
Stiže poskupljenje struje za domaćinstva, kaže ministarka Mihajlović

Ministarska rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je nedavno da je ministarstvo pripremilo uredbu o energetski ugroženom kupcu, kako bi pomogli onima koji su socijalno ugroženi. 

„Ona će se sada odnositi na veći broj domaćinstava, jer su promenjeni kriterijumi, i odnosiće se i na toplotnu energiju. Takav status steći će oko 200.000 domaćinstava kada je reč o električnoj energiji, oko 1.500 domaćinstava će imati niži račun za gas, a 50.000 za toplotnu energiju“, najavila je Mihajlović.

Ministarka Mihajlović je ranije navela i da očekuje da struja za građane poskupi. Kako je dodala, EPS i uvoz električne energije i budući uvoz uglјa plaća iz sopstvenih sredstava.

Nova cena struje mora da bude usklađena sa svim parametrima i održiva i za Elektroprivredu Srbije (EPS) i za državu i za građane.

Struja će poskupeti i za građane, uvozimo i ugalj, kaže ministarka

Prethodno je, u martu, pomoćnik ministarke Zoran Ilić rekao da je predlogom uredbe definisana granica prihoda do koje se može steći status energetski ugroženog kupca,

„Za domaćinstva sa jednim članom granica prihoda trenutno iznosi 15.115 dinara, dok  je planirano  povećanje na 18.258 dinara. Za domaćinstva koja imaju šest i više članova, sa 36.338 dinara planirano je povećanje na više od 70.000 dinara. Prošle godine je 68.120 domaćinstava iskoristilo pravo za umanjenje računa i ovom uredbom omogućavamo da veći broj njih snizi račune, ali ne samo za električnu energiju ili gas, kako je do sada bio slučaj, već i za toplotnu energiju“, rekao je Ilić. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.