Vesti iz zemlje

13.12.2016. 00:30

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Ne sleže se prašina oko naknade za odvodnjavanje, ko obračunava?

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović rekao je da naknade za odvodnjavanje više neće obračunavati Poreska uprava.

Kako je rekao, sada će nadležna biti vodoprivredna preduzeća.

„Naknade će ubuduće određivati nadležna vodoprivredna preduzeća, ali komplikovanu metodologiju izračunavanja tek treba da utvrdimo“, rekao je Nedimović na sednici Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Skupštini Srbije. 

On je skupštinskom odboru predstavio Predlog izmena i dopuna Zakona o vodama i zatražio pomoć članova tog tela u utvrđivanju metodologije obračuna naknade za odvodnjavanje. 

Predlogom izmena i dopuna tog Zakona, prema rečima Nedimovića, utvrđena su pravila o ispuštanju i kvalitetu komunalne vode i ona su usaglašena sa Evropskom unijom (EU) o prečišćavanju otpadnih voda. 

Nedimović je naglasio i da će uskoro biti pripremljen novi Zakon o vodama prema kome se ne može ozakoniti nijedan objekat izgrađen pored vode ako to urbanistički uslovi ne dopuštaju. 

Predstavljajući Predlog izmena i dopuna Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, Nedimović je rekao da one predviđaju procedure i rokove za korišćenje sredstva iz evropskih IPARD fondova. 

„Izmena ovog zakona je preduslov i za otvaranje Pogavlja 11 koje se odnosi na poljoprivredu, a omogućiće da se na transparentan način koriste sredstva od 175 miliona evra iz IPARD fondova EU“, rekao je Nedimović. 

On je dodao da će prvi konkursi za dodelu novca iz tih fondova biti raspisani naredne godine i da će se realizacija projekata finansiranih tim novcem kontolisati na licu mesta. 

Cilj Izmena i dopuna Zakona o podsticajima je, prema rečima Nedimovića, bio da se proširi krug korisnika novca iz republičkog budžeta. 

„Finansijski ćemo pomoći stočarstvo, posebno proizvodnju teladi za tov, a podršku će dobiti i mladi poljoprivrednici naročito u istočnoj i južnoj Srbiji gde se sela prazne. Mladi poljoprivrednici dobiće novac za pokretanje poljoprivredne proizvodnje unapred, a ne tek kada je započnu“, rekao je Nedimović. 

Odbor Skupštine Srbije za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu usvojio je sva tri predloga izmena zakona.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.