Vesti iz zemlje

12.10.2019. 23:16

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Nebojša Perić kandidat za predsednika Komisije za zaštitu konkurencije

Direktor JKP „Drugi oktobar“ iz Vršca Nebojša Perić (1977)  jedini je na listi kandidata za predsednika Komisije za zaštitu konkurencije koju će skupštinski odbor za privredu dostaviti Narodnoj skupštini na razmatranje i odlučivanje.

Diplomiranog pravnika Nebojšu Perića je pre glasanja za listu kandidata za predsednika, lično predložila zamenica predsednica skupštinskog odbora iz redova Srpske napredne stranke Aleksandra Tomić. Kako je obrazložila, potrebna je „sveža krv koja bi promenila ne samo način funkcionisanja Komisije već i prustup u društvu ko sve može da priča o ovoj temi”. 

Kako je navela, treba proširiti krug kanditata za predsednika koji nisu ni bivši ni sadašnji članovi Komisije za zaštitu konkurencije.

„Uvidela sam na intervjuu da je (Perić) prepoznao sve oblasti iz politike konkurencije, učestvovao je u izradi novih zakonomskih rešenja, i zato sad kad govorimo o novim ljudima, njega bih predložila kao kandidata. Ovo je jedan od najozbiljnijih predloga… Apelujem da nove ljude predložimo”, kazala je Tomić.

Inače za predsednika Komisije se prijavio i aktuelni predsednik prof. dr Miloje Obradović, ali on nije dobio dovoljan broj glasova prisutnih članova skupštinskog odbora.

„Ne mislim da je Miloje Obradović loše radio, treba da zauzme određena mesta u ovoj oblasti sa nekog drugog aspekta, pogotovu što nam sledi novi zakon o zaštiti konkurencije”, kazala je Tomić.

Među kandidatima koji su konkurisali, ali nisu dobili podršku odbora za privredu, su i bivša predsednica Komisije Dijana Marković Bajalović, kao i Nada Vignjević Đorđević,  Željko Kalaba, Veljko Milutinović,  Mirjana Mišković Vukašinović, Radmila Radić i Bratislav Stanković. 

Odlukom odbora, tri kandidata za članove Saveta Komisije su Danijela Bokan, Miroslava Đošić i na predlog poslanice SNS Aleksandre Tomić – Siniša Milošević, rukovodilac sektora za ekonomske analize u Komisiji. 

Prilikom predstavljanja svog programa pred članovima skupštinskog odbora, Perić je iz svoje biografije jedini izdvojio da je diplomirani pravnik Univerziteta u Beogradu, sa iskustvom u pravosuđu i privredi, kao i da je član međunarodne organizacije ekonomista iz oblasti zaštite konkurencije.

U njegovoj biografiji objavljenoj na sajtu vršačkog javnog preduzeća, stoji da je po završetku fakulteta obavljao poslove sudijskog pripravnika, saradnika u Osnovnom javnom tužilaštvu a nakon toga bavio se zastupanjem pravnih i fizičkih lica u stvarno-pravnim, upravnim i privrednim odnosima.

Od 2009. godine zaposlen je u JKP „Parking servis“ Beograd. Prvo radno angažovanje u navedenom preduzeću bilo je na radnom mestu Direktora za pravne, kadrovske i opšte poslove, od 2014. godine na radnom mestu Direktora za korporativne poslove a od 2016. godine na radnom mestu Izvršnog direktora za pravne, finansijske i komercijalne poslove.

U okviru Udruženja parkirališta Srbije, „sastavljenog od najznačajnijih preduzeća koja obavljaju delatnost parkiranja u Srbiji”, rukovodio je Timom za pravno-ekonomska pitanja, čiji je cilj pomoć članicama u rešavanju tekućih problema, navodi se u biografiji.

U novembru 2016. imenovan je za vršioca dužnosti direktora Javnog komunalnog preduzeća „Drugi oktobar“ u Vršcu, a godinu dana kasnije i za direktora istog preduzeća.

Povodom obaveza poznavanja oblasti korporativnog upravljanja, poseduje i sertifikat sa specijalističkog seminara „Korporativno upravljanje u javnim preduzećima i privrednim društvima“ , u organizaciji Instituta za poslovna istraživanja Beograd.

Njegov motiv da se prijavi je „profesionalne prirode” jer je, kako je rekao, video da može da ostvari profesionalni napredak i da je reč o oblasti koja je strateški važna za državu i blagostanje građana.

Obrazlažući kako bi on vodio Komisiju ako dobije podršku skupštinske većine, on je rekao da je neophodno da se napravi lista osetljivih grana privrede koje će biti podložne sektorskim analizama, koje targetiraju najveću populaciju potrošača. 

„Neophodno je da se radi na razvijanju pokajničkog instituta koji još nije zaživeo kod nas jer postoje kulturološke prepreke da se učesnici u restriktivnim sporazumima odluče da prijave druge učesnike restriktivnog sporazuma”, ocenio je Perić.

 

On je istakao i da je edukacija privrede takođe bitna. 

„Važno je raditi na preventivnom delovanju Komisije jer se najveći deo povreda dešava iz nehata učesnika na tržištu”, kazao je on.

Kako je rekao, fokus Komisije treba da bude na povredama konkurencije sa akcentom na cenovne kartele. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.