Vesti iz zemlje

21.09.2016. 11:17

Autor: Nova Ekonomija

Nedimović: Pregovori s ‘Tenisom’ se intenzivno vode

Posle višemesečne pauze, od danas je ponovo dozvoljen izvoz goveđeg mesa i mesnih prerađevina iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu. 

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović za RTS kaže da se pregovori o planovima sa predstavnicima nemačke kompanije „Tenis“ intenzivno vode i da će se rezultati brzo videti. 

„Srbija je od Evropskog departmana za bezbednost hrane dobila pohvalu za suzbijanje i sprečavanje širenja bolesti kvrgavih krava“, rekao je Nedimović.

Naveo je da se otvaraju nova tržišta u kojima se prerađuje meso srpskog porekla, i da je to značajan doprinos razvoju srpskog tržišta.

„Razgovaramo sa predstavnicima i konkretne stvari ćemo moći da saopštimo u narednim nedeljama. Prostor se planira u Banatu, i to je korektno od nemačke kompanije jer još traju pregovori. Suština je izgradnja farme koja bi trebalo da se gradi u 2017. i 2018. godini i tu bismo imali farme sa tri do četiri hiljade krmača“, istakao je Nedimović.

Govoreći o bolesti kvrgave kože, Nedimović je rekao da je to stvar koja je zahvatila veliki prostor, ali da se Srbija dobro izborila sa tim.

„Srbija je dobila pohvale u Sofiji na konferenciji. Dobili smo od EU priznanje da je Srbija obavila najvažniji deo sužavanja širenja bolesti. Radom na terenu, veterinari su vršili preventivnu vakcinaciju“, objašnjava Nedimović.

Ističe da je u jednom trenutku sve stalo, pričajući o izvozu goveđeg mesa, i dodaje da je Srbija otkočila ceo taj proces i da od danas nema ekonomskih barijera.

„To je isplativ posao, pravi velik suficit. Mogu da kažem da je ovo dobra priča sa Bosnom i Hercegovinom, i dobra perspektiva što se tiče govedarstva. Naš posao je da širimo druga tržišta i pravimo prerađivačke kapacitete“, dodaje Nedimović.

Ističe da je cilj da se meri ono za šta se daje novac.

„Ne treba nam nešto od čega nemamo efekte. Treba da imamo jasno utvrđene kriterijume kako se utiče na poljoprivredu i kasnije ekonomiju. Ako neka mera nema rezultate, onda nema mesta za nju“, dodaje Nedimović.

Govoreći o analizi subvencija ističe da je tek počela i da su razgovori u toku.

„Imaćemo prvi prikaz u toku sledeće nedelje šta to pravi probleme, zbog birokratksih procedura nismo mogli neke mere da iskoristimo. Objavili smo rat birokratskim procedurama i počeli elektronski da komuniciramo međusobno. Uspeli smo da srušimo proceduru po pravu prioriteta zemljišta, neće se prikupljati 8, 9 dokumenata, podnose se samo zahtev i jedna potvrda“, ističe Nedimović.

Dodaje da će ostati i stari konzervativni metodi predavanja dokumenata, i ističe da je samo uvedeno više opcija da bi ljudi znali šta im je na raspolaganju.

Govoreći o budžetu za 2017. godinu, Nedimović je istakao da će se videti sve kada bude bio predložen budžet, a da je na Ministarstvu poljoprivrede da nađe najbolju meru za srpske poljoprivrednike.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.