Vesti iz zemlje

29.02.2016. 14:09

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Nezaposlenost 17,9 odsto, realni rast BDP 1,2 odsto

U četvrtom kvartalu 2015. godine realni rast bruto domaćeg proizvoda Srbije iznosio je 1,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Rast je zabeležen u građevinarstvu od osam odsto, snabdevanju vodom i upravljanju otpadnim vodama od 6,8 odsto i sektoru finansijskih delatnosti i delatnosti osiguranja od 4,1 odsto. Industrijska proizvodnja u januaru veća za 8,3 odsto nego pre godinu dana.

BDP u četvrtom kvartalu prošle godine bio je isti kao i u prethodnom kvartalu, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Posmatrano po delatnostima, u poslednjem kvartalu 2015. godine u odnosu na isti period prethodne godine rast je zabeležen u građevinarstvu od osam odsto, snabdevanju vodom i upravljanju otpadnim vodama od 6,8 odsto i sektoru finansijskih delatnosti i delatnosti osiguranja od 4,1 odsto.

Značajan pad bruto dodate vrednosti bio je sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva od 6,7 odsto.

Ukupan rast BDP Srbije u 2015. godini, prema preliminarnim podacima, bio je 0,8 odsto.

Industrijska proizvodnja u Srbiji u januaru 2016. godine veća je za 8,3 odsto nego pre godinu dana, a u odnosu na prosek 2015. godine manja je za 9,8 odsto.

U sektoru snabdevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom rast je bio od 23,7 odsto, u rudarstvu 8,3 odsto i u prerađivačkoj industriji 2,1 odsto.

Rast proizvodnje energije bio 19,5 odsto a trajnih proizvoda za široku potrošnju 9,6 odsto.

Pad je zabeležen u proizvodnji kapitalnih proizvoda za tri odsto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,2 odsto.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u januaru 2016. godine u odnosu isti mesec prethodne godine imale su proizvodnja električne energije, duvanskih proizvoda, hemikalija i hemijskih proizvoda, eksploatacija uglja i proizvodnja robe od gume i plastike.

Promet robe u trgovini na malo u Srbiji u januaru 2016. godine bio je veći u tekućim cenama za osam odsto nego u istom mesecu prošle godine, a u stalnim cenama veći za 6,1 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

U poređenju sa decembrom 2015. godine, promet robe je bio manji u tekućim cenama za 21,1 odsto, a u stalnim cenama (kad se isključi inflacija) za 22,1 odsto,

Promet robe u trgovini na malo u januaru 2016. godine u odnosu na prosek 2015. bio je manji u tekućim cenama za 9,7 odsto, a u stalnim cenama za 9,8 odsto.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.