Vesti iz zemlje

14.01.2021. 13:44

NIN

Autor: Nova Ekonomija

NIN: Ugovori MUP-a ukazuju na trgovinu uticajem

Tajni ugovori Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) sa dve privatne firme Gim i Britiš motors izazvali su sumnju da su prilikom tih poslova počinjena dva krivična dela, trgovina uticajem i sukob interesa, piše Nedeljnik NIN. K...

Foto: Pixabay

Tajni ugovori Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) sa dve privatne firme Gim i Britiš motors izazvali su sumnju da su prilikom tih poslova počinjena dva krivična dela, trgovina uticajem i sukob interesa, kažu sagovornici nedeljnika NIN. Kako se navodi, prekršena i tri zakona, Zakon o javnoj svojini, Zakon o javnim nabavkama i Zakon o policiji.

Kako je ranije pisao NIN, kroz sporne ugovore se vidi da je MUP poslovao sa firmom u čijem je timu bio otac tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića, Branko Stefanović, kao i da se u posao kasnije uključila firma Britiš motors čiji je vlasnik visoki funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke Ostoja Mijailović.

NIN prvi objavio sporne ugovore 24. decembra 2020. godine, kojima su skopljeni poslovi o MUP-ovoj prodaji oružja GIM-u.

Britiš motors je naknadno namirio dug GIM-a isporukom džipova MUP-u.

Nekadašnji član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, profesor Čedomir Čupić objašnjava da su ugovori MUP-a sa ove dve kompanije „primeri sumnje za trgovinu uticajem i sukob interesa“, što bi u tom slučaju predstavljalo dva krivična dela.

“Ugovori su sklapani s privatnim licima, koja su u jednom slučaju rodbinski povezana, a u drugom slučaju radi se privatnom licu pozicioniranom u partiji iz koje je i bivši ministar policije”, kaže Čupić.

On smatra i da odgovorno lice u MUP-u nije trebalo da potpiše ugovor, ako je videlo da se u timu kompanije GIM nalazi otac ministra policije.

NIN: MUP PRODAVAO ORUŽJE „GIM“-U, DUG IZMIRILA FIRMA BLISKA SNS-U

„Posle javnog pojavljivanja, Agencija za sprečavanje korupcije, Tužilaštvo i Unutrašnja kontrola u okviru policije bili su dužni da pokrenu istragu i da po hitnom postupku upoznaju javnost sa svim istražnim radnjama“, ocenio je Čupić.

Prema rečima programskog direktora Transparentnosti Srbija, Nemanje Nenadića, u trojnom odnosu između MUP-a, GIM-a i Britiš motorsa, dosta stvari i dalje nije poznato, počevši od toga zašto su ugovori bili označeni za „strogo poverrljive“.

„Nije jasno ni da li su uopšte bili ispunjeni uslovi za stavljanje ove oznake tajnosti, jer bi ona trebalo da se koristi samo u slučajevima kada bi usled saopštavanja takvog podatka nastala teška šteta po interese Republike Srbije“, navodi Nenadić.

On ukazuje da se može pretpostaviti da su, poslujući na taj način, ljudi koji su odgovorni u MUP-u oštetili budžet, jer je MUP planirao da zaradi od prodaje oružja i to iskoristi za troškove između 2015. i 2018, „ne nužno za kupovinu automobila“.

Međutim, MUP je bio lišen toga, jer GIM nije ispunio deo ugovorenih obaveza, a isplata duga isporukom džipova nije dovoljan uslov da se ispune zakonska pravila, dodao je Nenadić.

„Šteta se ogleda u tome što je ova nabavka izvršena bez mogućnosti da se kroz konkurenciju dođe do najpovoljnije ponude“, objašnjava Nenadić.

On smatra i da bi najveća šteta mogla tek da nastane, jer su ugovor o isporuci vozila MUP-u od strane Britiš motorsa i sa njim povezan ugovor o asignaciji „ništavni“.

„Zakon o javnoj svojini i Zakon o policiji nalažu da se sredstva pribavljaju u javnu svojinu javnim nabavkama“, kaže programski direktor Transparentnosti.

On je podsetio i da su nabavke u vidu kompenzacije u Srbiji zabranjene još od donošenja Zakona o javnim nabavkama 2002. godne, a da ostaje pitanje motiva odgovornih lica u MUP-u da potpišu takve ugovore.

On je ocenio i da je u međuvremenu uvećana vrednost oružja koje je MUP odlučio da proda GIM-u, kao i da se na osnovu podataka iz ugovora vidi da da posao sa prodajom oružja i dalje traje, jer se kako je rekao „isporuka automobila vezuje za isporuke oružja“.

On napominje i da se iz ugovora vidi da je cena isporučenih džipova MUP-u od 2.449.510 evra sa porezom, značajno veće u odnosu na ugovorenu prodaju oružja od 1.659.412 dolara.

„Treba podsetiti da je najveću nabavku vozila (710 škoda), MUP 2017. sproveo bez primene zakona, iako za to očigledno nisu bili ispunjeni uslovi“, kazao je Nenadić.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.