Vesti iz zemlje

30.06.2017. 09:14

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Notari za šest meseci overili skoro milion dokumenata

Javni beležnici overili su od 1. septembra 2014. godine, kada su prve javnobeležničke kancelarije u Srbiji počele sa radom, više od milion i po dokumenata, a u istom periodu sačinjeno je još oko pola miliona različitih javnobeležničkih isprava. 

Notari su samo u poslednja tri i po meseca overili oko 850.000 isprava, od kojih skoro 30 odsto čine besplatne overe.

Predsednik Javnobeležničke komore Srbije Miodrag Đukanović istakao je da delatnost trenutno obavlja 161 javni beležnik, od ukupno 164 koliko ih je upisano u imenik JKS.

On je dodao da je u imenik upisano i 27 javnobeležničkih pomoćnika, kao i 345 pripravnika, što čini broj od ukupno 533 lica ovlašćenih da vrše overu.

„Imenovane javne beležnike nemamo još samo na području osam osnovnih sudova u Srbiji, na čemu intenzivno radimo. Sledeći konkurs biće raspisan najkasnije na jesen, jer je naš cilj da do kraja godine područja svih osnovnih sudova budu pokrivena javnobeležničkim kancelarijama“, naglasio je Đukanović na prezentaciji izveštaja o implementaciji javnog beležništva u Srbiji.

Notari su od prvog dana, strogo poštujući načela javnobeležničke profesije, uspešno preuzeli obavljanje poslova koje su do tada rešavali sudovi, zahvaljujući profesionalnosti, stručnosti i pre svega međusobnoj kolegijalnosti.

Javno beležništvo u Srbiji svakim danom sve više opravdava svoju korisnost, pre svega ispunjavanjem svojih ključnih zadataka kao što su povećanje pravne sigurnosti i izbegavanje sudskih sporova, rasterećenje sudova i organa uprave, ubrzanje prometa i efikasnije ostvarivanje prava građana jer je postupak pred beležnikom jednostaviji.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.