Vesti iz zemlje

17.10.2017. 15:42

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Nova inspekcija – novi savetnik i partner privrede

Nekoordinisani rad inspekcija, nejasni uslovi kontrole i komplikovana birokratija, pre reforme rada inspekcija bili su značajan izvor problema privrednicima – u smislu organizacije rada i utroška vremena.

Novi Zakon o inspekcijskom nadzoru urađen je kao deo nastojanja države da olakša poslovanje i približi i pomiri inspekcije i privrednike. Cilj je bio izgraditi partnerske odnose, olakšati poslovanje onima koji se zakona pridržavaju, a kontrolu i kazne usmeriti na sivu i crnu zonu.

Upravo iz tog razloga uvedena je nova, savetodavna uloga inspekcija i pomeren fokus njihovog rada, sa kaznenog na savetodavni. Od maja 2016. kada je započela puna implementacija novog Zakona do decembra iste godine Sanitarna inspekcija izvršila je čak 634 savetodavne posete. Ovakva praksa zaživela je i u drugim inspekcijama, tako da je u istom periodu Tržišna inspekcija organizovala 626, Republička inspekcija za zaštitu životne sredine 122, a Turistička inspekcija 91 savetodavnu posetu pravnim licima.

Ranije ovakav tip poseta i ovakav pristup privrednicima koji posluju u Srbiji nije postojao.

Savetodavne posete, tokom kojih inspektori procenjuju zakonitost i bezbednost poslovanja i daju preporuke za otklanjanje nepravilnosti, bez pokretanja prekršajnog postupka, značajna je novina zahvaljujući kojoj su kompanije u inspekcijama dobile saradnika. Ovo je uticalo i na stav privrede prema inspektorima, što potvrđuju i rezultati istraživanja stavova privrednika iz ankete „1000 preduzeća“, koju od 2011. svake godine sprovodi Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). 

Podaci iz jula 2014. godine, ukazuju na činjenicu da je ranije samo 48 odsto predstavnika privrede imalo pozitivan stav o inspekcijama, te da se već 2015. njihov broj povećao na 70 odsto. Iz ugla privrednika inspekcije sada pružaju korisne informacije i stručnu podršku, a čak 86% privrednika smatra da su inspektori pristojni u ophođenju sa preduzećima.

Osim savetodavnih poseta, bitnu novinu, koja nesumnjivo utiče na efikasnost nadzora i efikasnost poslovanja privrednika, predstavlja i uvođenje javno dostupnih kontrolnih lista. One se sastoje od niza pitanja i ponuđenih odgovora uz koje privrednik može samostalno da se informiše o obavezama, izvrši samokontrolu svog poslovanja i pravovremeno otkloni eventualne nepravilnosti, a moguće im je pristupiti putem sajta Koordinacione komisije (www.inspektor.gov.rs). 

„Ono što nama privrednicima dosta znači jeste to što možemo da od inspektora dobijemo savet kako da poslujemo prema propisima, izvršimo procenu ispravnosti našeg poslovanja, i u skladu sa tim na vreme izvršimo korekciju. Takođe, prostor za proizvoljno i nezakonito delovanje inspekcije je smanjen, jer nam moraju ukazati koji od uslova iz kontrolnih lista, kojima i sami imamo pristup, nismo ispunili“, smatra Aleksandar Vasić, vlasnik firme Poslovni savetnik.

Intenzivnija i produbljenija saradnja kompanija i inspekcija omogućena je i neformalnim susretima privrednika i inspekcija u organizaciji USAID i Privredne komore Srbije. 

„Dan otvorenih vrata sa inspektorima“, tokom septembra i oktobra održan je u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. U ovom svojevrsnom inspekcijskom karavanu učestvovalo je više od sto pedeset privrednika kojima je omogućeno da kroz razgovor sa inspektorima tržišne, poreske, građevinske, komunalne, poljoprivredne, turističke, sanitarne, inspekcije rada i inspekcije za zaštitu životne sredine saznaju više o proceni rizika, dostupnosti i značaju kontrolnih lista, te dobiju odgovore na sve nedoumice u vezi sa inspekcijskim nadzorom njihovog poslovanja.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.