Srbija

01.02.2023. 16:53

Autor: Katarina Baletić

Nova pravila Uprave za trezor prevelik teret za umetnička udruženja

Žena slika na platnu, umetnica, slikarka Foto: Freepik

Umetnička udruženja pod teretom administracije, ilustracija

Srbija

01.02.2023. 16:53

Novi pravilnik Uprave za trezor obavezuje kulturna i umetička udruženja da za svaki projekat i na osnovu svakog pojedinačnog ugovora otvaraju nove podračune. To značajno otežava administraciju, a poslovanje udruženja čini praktično nemogućim, piše u saopštenju Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije.

Zbog toga Asocijacija od Uprave za trezor traži da se preispita primena izmenjenog Pravilnika o planu podračuna konsolidovanog računa trezora koji je stupio na snagu početkom januara ove godine.

Otvaranje novog podračuna za svaki novi ugovor u praksi znači da jedan isti projekat finansiran iz dve različite instance javnog budžeta (npr. Ministarstva kulture i lokalne samouprave) mora imati dva odvojena podračuna u Trezoru.

Dalje, za svaki podračun se mora otvoriti i novo elektronsko bankarstvo, piše u saopštenju.

„Nijedna od ovih procedura nije ni na koji način pojednostavljena i kompletna dokumentacija se podnosi za svako otvaranje novog podračuna. Sa završetkom projekata, gase se i svi podračuni,
da bi se naredne godine iznova otvarali“, navodi Asocijacija.

Dodaju da su udruženja koja okupljanju umetnike/ce i kulturne radnike/ce uglavnom mala i sa ograničenim kapacitetima, zbog čega su u nemogućnosti da angažuju dovoljan broj saradnika u administraciji.

„Kao što je poznato i Ministarstvu finansija i Ministarstvu kulture, na kraju projektnog ciklusa, na osnovu ugovora koji udruženja potpisuju sa Ministarstvom kulture i lokalnim samoupravama, udruženja podnose narativne i finansijske izveštaje sa dokazima o uplatama i izvodima, koji svedoče o namenskom trošenju javnih sredstava. Ugovorom je takođe definisano da sredstva koja nisu utrošena, moraju biti vraćena u javni budžet“, piše u saopštenju.

Zbog toga ocnejuju da iz novog Pravilnika nije najjasnije na koji način će kontrola trošenja javnih sredstava biti uvećana novim otvaranjem računa i podračuna za svaki pojedinačni projekat.

Upis ustanova kulture u APR ne menja način njihovog finansiranja

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.