Nova pravila za prijem u EU

Novom metodologijom Evropske komisije (EK) omogućuje se zaustavljanje ili povratak na početak u pristupnim pregovorima u slučajevima kada zemlje kandidatkinje ne napreduju u bilo kojem polju koje se obuhvata u pristupnom procesu, objavila je Radio Slobodna Evropa (RSE) pozivajući se na dokument u koji je imala uvid. 

Kako se navodi, evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji predstaviće danas (5. februar) u Briselu revidiranu metodologiju procesa pristupanja EU.
Države članice Evropske unije (EU) će imati više moći da iniciraju suspenziju pristupnih pregovora.

Ova metodologija se neće primenjivati na Srbiju i Crnu Goru, ali ostaje otvorena mogućnost da i te dve države obuhvate novim pristupom, ukoliko se te dve zemlje slože, piše u tekstu.

Ovo su ključni elementi nove metodologije EK kojom će se promeniti pristup u pregovorima o članstvu za zemlje koje će tek otpočeti ovaj proces.

"Iako napredak u reformama treba podsticati i opipljivije nagrađivati, jednako tako postoji potreba i za odlučnijim merama koje bi proporcionalno sankcionisale svaku ozbiljnu ili dugotrajnu stagnaciju ili čak zaostajanje u provođenju reformi i ispunjavanju zahteva procesa pristupanja", stoji u nacrtu dokumenta.

Omogućiće se državama članicama EU da odluče da se pregovori oko određenih oblasti ne održe, ili u najozbiljnijim slučajevima, obustave u celini.

Već zatvorena poglavlja mogu se ponovo otvoriti ili resetovati ako probleme treba preispitati.

Opseg i intenzitet finansiranja iz EU može se prilagoditi naniže (umanjiti), sa izuzetkom podrške civilnom društvu.

PROČITAJTE JOŠ: SRBIJA I TURSKA: RAST U TURBULENTNIM VREMENIMA

Uslovljavanje neće biti nenagrađivano, navedeno je. Tako će EK insistirati i na jasnim uslove od samog početka.

U tekstu se podseća da je od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja, Crna Gora  otvorila 34, a privremeno zatvorila tri. Srbija je otvorila 18 poglavlja, a privremeno zatvorila dva, od ukupno 35.

Pregovaračka poglavlja biće grupisana u tematskim klasterima, ukupno šest njih.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • ljubica

    Ponovo nam nude sargarepu isto kao i pre 20 godina. Istina ta sagarepa je u medjuvremenu malo uvenula.