Vesti iz zemlje

27.08.2018. 09:58

RTS

Autor: Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Nova Varoš daje novčanu pomoć porodicama sa prinovama

Nova Varoš, jedna je od pet opština sa najnižom stopom nataliteta i prosečnom starosti žitelja od 47 i po godina. Zbog pada nataliteta, čelnici su rešili da novčano nagrade porodice sa prinovama.

Višečlana porodica, deo je njihovog zajedničkog sna o životu na selu gde su se vratili po završetku škole. Mada neplanirana, novčana naknada za četvrto dete, pomogla je budžet domaćinstva koje živi isključivo od poljoprivrede.

„Dobili smo pomoć za četvrtog sina koja normalno da znači, svaka pomoć je dobrodošla“, kaže Mirko Vitrović iz Donja Bela Reka.

„Bilo je i ranije za ovog starijeg i za ovog drugog, za svu trojicu, ali sada za četvrto imamo najveću pomoć i od opštine i od države“, dodaje Mirkova žena, Slavica Vitorović.

Novčane naknade za novorođenčad i nezaposlene porodilje, deo su populacione politike koju zbog negativnog prirodnog priraštaja, demografske strukture i migracija, od 2009. godine, sprovodi opština Nova Varoš.

„100 hiljada dinara za prvo, 200 za drugo, 300 za treće dete, 400 za četvrto. Za peto i svako naredno dete, opština daje po 500 hiljada dinara. Što se tiče nezaposlenih porodilja, iznosi 12 hiljada za prvorođeno dete, a za svako naredno po tri hiljade više“, kaže službenik dečje zaštite Danijela Topalović.

Takve mere tek sada daju rezultate, pa će do kraja godine biti rođeno oko 120 beba ili gotovo duplo više nego pre jedne decenije.

Uz dosadašnje mere i već evidentne rezultate, u Novoj Varoši, do kraja ove i za iduću godinu planiraju se nova izdvajanja iz lokalnog budžeta.

„Mi ćemo ove godine izdvojiti dobar deo sredstava da uložimo u ginekološko odeljenje Doma zdravlja u Novoj Varoši, kako bi se kupio CTG aparat sa savremenijom opremom i trudićemo se da sve mlade bračne parove, zapošljavamo i oni će nam biti prioritet“, kaže predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.

I mada skromni, već sada vidljivi pomaci, uz planirana, značajnija izdvajanja i porodice poput Vitorovića, kako se očekuje, ublažiće, decenijama već aktuelan, problem nataliteta i migracija u opštini Nova Varoš.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.