Vesti iz zemlje

09.10.2017. 11:57

N1 Beograd

Autor: Nova Ekonomija

Novica Antić: Šta vam vrede MIG-ovi ako vam odu piloti i inženjeri

Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić izjavio je da je zadovoljan protestom Vojnog i Policijskog sindikata koji je održan u subotu, s obzirom na ogromne pritiske kojima su pripadnici ta dva sindikata bili izloženi kako ne bi došli na protest. On je najavio osnivanje radničkog pokreta koji će se boriti za prava obespravljenih radnika.

„S obzirom da je to bio klasičan sindikalni protest, mi smo zadovoljni njegovim uspehom. S obzirom da je više od 60 posto pripadnika bilo radno angažovano tog dana i da su se poslodavci potrudili da i ovog vikenda oni imaju mnogo posla, uz loše vreme i verski praznik, kao i pritiske koje su trpeli, protest je prošao dobro“, rekao je Antić u Novom danu.

On je rekao i da su pripadnici vojske bili pozivani iz BIA iz koje su im postavljana pitanja vezana za protest, čime je stvaran dodatni pritisak na ljude iz unutrašnjosti da ne dolaze za Beograd.

„Zvali su kolege iz unutrašnjosti i to u smislu da se više ni ne kriju, lepo kažu: ‘zovem iz BIA, koliko vas ide na protest, kojim prevoznikom idete’ i takva pitanja“, objašnjava Antić. Dodaje da se od najavljivanog Marša radnika odustalo iz tehničkih razloga.

Predsednik Vojnog sindikata je naveo i da sindikalci planiraju osnivanje radničkog pokreta koji će, kako je rekao, okupiti „sve obespravljene ljude“ i koji će moći da ima neku perspektivu.

„Zastaćemo na trenutak sa protestima, jer vidimo da ne vode ničemu. Trošimo novac na organizaciju, na prevoz, a to nije ničiji novac nego naših članova. Mi ćemo pozvati sve sindikate da nam se pridruže u sindikalnoj borbi, sešćemo, razgovarati, da vidimo koji su nam zajednički ciljevi, pa ćemo se oglasiti“, objasnio je Antić.

Učesnici protesta u centru Beograda, koji su u subotu pod sloganom „Vratite nam državu“, organizovali Policijski sindikat i Vojni sindikat Srbije, zatražili su smene ministara unutrašnjih poslova i odbrane Nebojše Stefanovića i Aleksandra Vulina, ali i „svih onih koji umesto za državu i narod, rade za partijske interese“.

Novica Antić kaže i da traže smenu Vulina, ali da su tražili smenu i prethodnog ministra odbrane Zorana Đorđevića, zbog nepoštovanja zakona i Ustavom zagarantovanih prava pripadnika Vojske Srbije.

„Mi ne možemo da ostvarimo osnovno pravo, a to je kolektivni ugovor…pokušavamo da se izborimo za bolji status pripadnika Vojske, a ugrožena su nam i druga prava“, rekao je Antić i dodao da on „nije državni neprijatelj“, ali da ga tako tretiraju, jer, kako je rekao, i njega i predsednika Policijskog sindikata prate i BIA i VBA.

„Ako BIA i VBA prate moj i rad Veljka Mijailovića, a za to imamo i dokaza, onda se postavlja pitanje ko je ovde državni neprijatelj, mi ili neko drugi“, rekao je i nastavio: 

„Ako imate situaciju da zbog ličnih interesa nekima obećate bolja radna mesta da bi oni izvršili pritiske na predstavnike sindikata, a pri tome se, barem kada sam ja u pitanju, moji poslovni rezultati odlično poznaju“.

Antić je upitao: „Da li je zbog toga Gašić došao u BIA, da tako koordinira službe, da nas prate?“

Iz Vojske dnevno u proseku ode šest zaposlenih – dva vojnika, dva podoficira, dva oficira i eventualno jedno civilno lice, kaže Novica Antić

On je rekao i da je sindikat tražio da razgovara i sa resornim ministrom i sa premijerkom Anom Brnabić, ali da ih ni jedni ni drugi nisu udostojili razgovora, iako su, kako kaže, oni jedini reprezentativni sindikat u vojsci.

„Tražili smo da sednemo i pregovaramo, ali ni naše resorno ministarstvo ni vlada neće s nama da razgovaraju, a problemi su veoma ozbiljni…Nismo tražili, što bi naš narod rekao, hleba preko pogače ali ajde da sednemo da vidimo koji su to kompromisi, kolike su mogućnosti države, a ubeđeni smo da ima para, s obzirom kako se nenamenski novac troši“, rekao je Antić.

On je dodao da svakodnevno iz Vojske odlazi u proseku po šest osoba, što civilnih lica, što vojnika, i to su podaci koji, kako kaže, se gotovo poklapaju s podacima koje ima ministarstvo.

Nenamensko trošenje novca

Govoreći o nenamenskom trošku novca, Antić je rekao da oni imaju dokaza da se mnogo novca iz vojnog budžeta preliva na račune privatnih firmi, a da se s druge strane, stalno priča kako nema novca za pripadnike vojske.

„Vozila se na remont odvoze u neku privatnu firmu, a u Čačku imate remontni zavod koji služi za te stvari“, kaže Antić.

Na pitanje da li sindikalcima šteti ili koristi to što se na njihovim protestima pojavljuju političari, Antić kaže da ti koji ga optužuju da se bavi politikom, ne znaju šta je definicija politike.

„Ono što ja znam da je politika, to je učestvovanje u donošenju odluka…Ako mi imamo pravo da učestvujemo u donošenju odluka, ko onda ima pravo da nam zabrani da se bavimo politikom? Osnovna definicija sindikata je da se bavi politikom“, kaže Antić. Dodaje da nema ništa protiv političara na njihovim skupovima, ukoliko poštuju njihov zahtev, a to je da na proteste ne dolaze sa obeležjima partija.

Migovi bez pilota?

Na pitanje šta misli o migovima koje je Srbija dobila od Rusije, Antić je odgovorio: 

„Super je što dolaze, to su dobri avioni, ali šta vrede avioni ako vi nemate ljude, ako vam odu piloti i inženjeri…obuka tih stručnjaka je ozbiljna a njihov posao jako odgovoran…ne vredi vam ako su nezadovoljni i odsutni“, kaže Antić.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.