Vesti iz zemlje

17.10.2014. 14:47

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Obezbeđena isplata penzija do kraja godine

Članovi Upravnog odbora Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje usvojili su predlog odluke o izmenama i finansijskog plana fonda za ovu godinu.
Taj fond iznosi oko 594 milijardi dinara, što je za oko 12 milijardi manje u odnosu na ranije predviđeni plan.
Kako je saopšteno, usaglašavanjem cifara obezbeđena je isplata penzija i potrebnih naknada do kraja godine.
Direktorka fonda PIO Dragana Kalinović objasnila je da se zapravo radi o rebalansu, odnosno korekciji finansijskog plana koji je već usvojio UO, odnosno da je finansijskim planom sada predviđeno manje novca na prihodnoj i rashodnoj strani, a u cilju sprovođenja mere štednje koje se odnose najviše na penzije. 
Korekcije se odnose samo na elemente uštede na penzijama, odnosno zaradama i ostalim troškovima, navela je Kalinović. 
Finansijski direktor RF PIO Ivan Mimić objasnio je da je finansijskim planom bilo predviđeno oko 606 milijardi dinara, a da je zbog planiranog rebalansa budžeta načinjena korekcija i da je planom sada predviđeno 594,23 milijardi dinara. 
Najveći deo ušteda ostvaren je na penzijama i doprinosima za zdravstveno osiguranje, naveo je on. 
„Zbog rebalansa je predviđeno 12, 47 milijardi dinara manje, a samo na penzijama i doprinosima je ušteda 11, 62 milijardi od čega za penzije oko 5, 8 milijardi, a 5, 2 za doprinose. Biće još 500 miliona manje na rashode za zaposlene i oko 580 miliona dinara manje za korišćenju usluga i roba“, naveo je Mimić. 
Kako je kazao, RF PIO je juče dobio nalog da koriguje finansijski plan na osnovu rebelansa budžeta i on je će tokom dana biti dostavljen vladi, odnosno Ministarstvu finansija. 
„Usaglašavanjem cifara obezbeđena je isplata penzija do kraja godine. Finanijski gledano, ako ne dođe do većih promena u ostvarivanju izvornih prihoda, što i ne očekujemo bez problema ćemo isplatiti sva prava i naknade za penzije do kraja godine“, rekao je Mimić. 
On je objasnio i da su planirana manja sredstva od 300 miliona dinara za investicje, opremu i licencu, što predstavlja rashodnu stranu.Takođe je uvedena stavka za rehabilitaciju, koju će isplaćivati Fond PIO, a finansiraće se budžetskim sredstvima. 
Za policajce koji su radili na teritoriji Kosova, predviđena je isplata penzija u ukupnoj vrednosti od oko 412 miliona dinara, naveo je on. Kada su u pitanju mere štednje, mesečna ušteda na penzijama biće oko dve milijarde dinara, izneo je Mimić. 
Mimić je kazao da su kada je u pitanju prihodna strana budžeta fonda, planirani manji socijalni doprinosi za 1, 8 milijardi dinara, a transferi iz budžeta za skoro pet milijardi dinara. On je objasnio da su predviđene i novine za pružanje pomoći odnosno obezbeđivanju pomagala i naprava za slepa lica. 
Pomagala i naprave više se neće davati pružaocima usluga, već neposredno korisnicima, na ime naknade na osnovu Zakona o rehablitaciji kojim se rehabilitovanom licu daje pravo na mesečnu novčanu naknadu koju obračunava, usklađuje i isplaćuje fond. Za te namene opredviđeno je oko 246 miliona dinara, tačnije za 72 miliona više od prvobitno planiranih sredstava.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Najveći gubitnici izbora će biti članovi SNS-a. Kad padnu s vlasti ne mogu pobeći metroom, iako imaju karte, pa će od suda do zatvora putovati hercegovačkom, pa jednom trakom Brankovog mosta, pa koji krug oko Slavije i onda na svoju zasluženu destinaciju.
    todjer_88@yahoo.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.