Vesti iz zemlje

01.10.2021. 12:43

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Objavljen plan za Nacionalni fudbalski stadion, javni uvid do 30. oktobra

Nacionalni fudbalski stadion planiran je na građevinskoj parceli u delu Surčinskog polja na površini oko 32 hektara, sa planiranim kapacitetom do 60.000 gledalaca, piše u Nacrtu plana.  Maksimalna visina planiranog objekta Nac...

Nacrt prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona

Nacionalni fudbalski stadion planiran je na građevinskoj parceli u delu Surčinskog polja na površini oko 32 hektara, sa planiranim kapacitetom do 60.000 gledalaca. 

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove objavio je javni uvid u Nacrt prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona. Ukupna površina obuhvaćena prostornim planom iznosi 114 hektara. Javni uvid u Nacrt obavljaće se od 1. do 30. oktobra. 

Granica plana obuhvata deo teritorije beogradske opštine Surčin koji predstavlja deo Surčinskog polja, između petlje Surčin jug (Južni Jadran) i petlje Ostružnica.

Navodi se da je stadion planiran kao multifunkcionalni sportski objekat namenjen za međunarodna takmičenja od najvećeg značaja, a predviđena je mogućnost i da se koristi  za kulturne i druge manifestacije (koncerti, izložbe..). Planirani kapacitet stadiona je 52.000 stalnih mesta, uz mogućnost dodavanja 8.000 privremenih mesta za značajne  događaje.

U centralnom delu Nacionalnog fudbalskog stadiona predviđen je fudbalski teren, mininalnih dimenzija 105m×68m. Maksimalna visina planiranog objekta stadiona je 55 metara. 

Oko fudbalskog terena je planiran slobodan prostor sa klupama za rezervne igrače i službena lica, prostor za zagrevanje igrača, prostor za fotoreportere i snimatelje, kao i  odgovarajući prostor za smeštaj osoba sa  invaliditetom i njihovih pratilaca.

Predviđene su svlačionice za igrače, sudije, sobe za delegate, medicinske sobe, zona za medije, kao i VIP zona sa ložama za osobe od posebnog značaja. 

Nad prostorima za gledaoce, kako piše u planu, moguća je krovna konstrukcija, koja delimično ili u potpunosti nadkriva gledališni prostor.

Za prateće sportske sadržaje, kao što su fudbalski tereni, pomoćni sportski objekti, parking, namenjena je građevinska parcela površine oko 15 hektara.  Od pratećih javnih sadržaja planirana je i sportska akademija, sportski muzej, izložbeni prostor i galerije, zdravstveni centar.

Saobraćajni pristup budućem kompleksu ostvarivaće se sa planiranih ulica Nova 1, Nova 2 i Nova 4. U dokumentaciji piše i da je potrebno da se obezbedi 5000 parking mesta za putnička vozila gledalaca i posetilaca.

Plan predviđa i mogućnost za komercijalne sadržaje kao što su ugostiteljstvo, trgovina, turizam, poslovanje, zabava… 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.