Srbija

01.12.2022. 14:49

Autor: Dimitrije Gašić

Objavljen vodič do „anđela investitora“

Srbija

01.12.2022. 14:49

„Vodič za anđeosko investiranje u Srbiji“, namenjen i potencijalnim poslovnim anđelima i startapima, kako bi na što bolji način razumeli ovaj koncept razvoja inovativnih preduzeća.

Praktični vodič objavljen je u okviru projekta „Srbija Inovira“, a predstavlja prednosti ovakvih investicija, kao i opcije za investiranje iz poreskog i pravnog aspekta.

Šta je anđeosko investiranje?

Reč je o važnom podsticaju startap ekosistemu. Saradnje sa "anđelima investitorima" ne podrazumeva samo novčanu transakciju, već i prenošenju poslovnog znanja i iskustva. Zajednica raste iz dana u dan, a čine je imućni pojedinci koji kroz investicije, sopstveno znanje, kontakte i izdvajanje vremena pomažu kompanijama na samom početku puta da postanu konkurentne.

U Srbiji poslednjih godina raste broj startapova koji imaju potencijal za rast, ali sve je više i „anđela investitora“ zainteresovano da se uključi u startap ekosistem i pomogne, navela je programska direktorka za startap ekosistem u Inicijativi „Digitalna Srbija“ Nataša Škrbić.

„Javno komuniciranje ovih investicija je veoma važno jer se tako ekosistemu, odnosno startapima, daje signal da je ovakva vrsta podrške dostupna. S druge strane, veći broj domaćih investitora je odličan pokazatelj stranim investitorima da postoji poverenje i potencijal u ekosistemu“, kazala je Škrbić.

Bogataši su sve više zainteresovani u investiranje u inovativne startap kompanije za koje misle da imaju potencijal da se probiju i uspeju na globalnom tržištu. Ideja i inovativnost najvažniji su kada se govori o nekom „receptu za uspeh“ domaćih startapa, a o tome smo u više navrata pisali.

„S obzirom na sve izazove koje ovaj vid investiranja nosi sa sobom i na strani anđela invesitora, ali i na strani startap kompanija u najranijim fazama poslovanja, važno je da postoje projekti i inicijative koji pružaju ekspertsku podršku i daju osećaj sigurnosti. Sve to je dobar signal koji povećava atraktivnost našeg tržišta za ulaganja domaćih i stranih invesitora, pa i anđela“, kaže Slobodan Zebić, rukovodilac tima za pristup izvorima finansiranja u okviru projekta “Srbija Inovira”.

Vodič je besplatan i dostupan OVDE.

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.