Vesti iz zemlje

21.09.2023. 11:07

Autor: Katarina Pantelić

Objavljeni tenderi za izgradnju tri nova naučno-tehnološka parka

Foto: Pexels

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) raspisala je tender za izgradnju naučno-tehnoloških parkova u Kruševcu, Nišu i Čačku, a ukupna vrednost ulaganja iznosi 70 miliona evra.

Kako je saopštila Vlada, u novim objektima radiće više od 1.600 inženjera, a nova radna mesta doprineće bržem razvoju IT sektora u Nišu, Kruševcu i Čačku.

„IKT sektor je najbrže rastući sektor u Srbiji po izvozu i po broju radnih mesta. Ove godine izvoz će biti skoro četiri milijarde evra i broj zaposlenih raste uprkos krizi, i u celom IKT sektoru iznosi više od 107.000“, navodi se u saopštenju.

Najavljeno je da će novi objekat u Nišu biti izgrađen u severozapadnom delu kompleksa NTP Niš, između višenamenske lamele Elektronskog fakulteta i restorana Studentskog centra.

Imaće približno 9.500 metara kvadratnih namenjenih kancelarijskom prostoru i između 900 i 1.000 kvadratnih metara predviđenih za laboratorijski prostor, a planirani kapacitet objekta je od 700 do 1.000 korisnika.

Nova zgrada NTP u Čačku prostiraće se na 12.700 kvadratnih metara, na lokaciji Cer i imaće 6.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, u kojem će poslovati više od 30 firmi.

U Kruševcu NTP će biti smešten na lokaciji bivše upravne zgrade Hemijske industrije „Župa“ u Dedini.

Prema planu on će zauzeti površinu od 1,6 hektara, na kojoj će se nalaziti glavna zgrada, konferencijske sale i 39 poslovnih modula namenjenih za rad tehnološko i istraživački orijentisanih kompanija za više od 200 korisnika.

U drugom delu je planirano 14 proizvodnih modula od po 280 metara kvadratnih. Ukupna površina hala je oko 4.000 metara kvadratnih.

Kako je najavljeno, očekuje se da će radovi na izgradnji naučno-tehnoloških parkova početi u januaru 2024. godine.

Vlada Srbije je ove godine u junu potpisala ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o kreditu vrednom 80 miliona evra, za unapređenja naučne infrastrukture, izgradnje novih naučno-tehnoloških parkova i izgradnju dodatnih zgrada u postojećim naučno-tehnološkim parkovima u zemlji.

Kako je tada najavljivano, od ukupno 80 miliona evra, 70 miliona evra je namenjeno za dodatnu izgradnju naučno-tehnoloških parkova (NTP), dok je 10 miliona opredeljeno za BIO 4 kampus u Beogradu.

Kruševac dobija Naučno-tehnološki park, u Nišu proširenje

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.