Vesti iz zemlje

09.11.2015. 21:05

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Od januara za istu vrstu posla svi dobijaju istu platu

Cilj Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru je da zaposleni dobijaju istu platu za istu vrstu posla.
Državni sekretar ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Dražen Maravić izjavio je da je nacrt Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru važan sistemski propis u reformi javne uprave.
„Cilj donošenja ovog zakona jeste da zaposleni u javnom sektoru, bez obzira u kom njegovom delu rade, dobijaju istu platu za istu vrstu posla“, rekao je Maravić na javnoj raspravi o nacrtu Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, koji je danas održan u Kragujevcu. 
Izražavajući očekivanje da će zakon biti usvojen do kraja godine i da će se primenjivati od 1. januara 2016, Maravić je rekao da zakon predviđena je jedinstvenu osnovicu za određivanje plata u rasponu od jedan prema 7,5 umesto dosadašnjih 10 različitih. 
„Najviša plata može biti najviše sedam i po najnižnih plata, a radna mesta klasifikovana uvođenjem kataloga i na osnovu metodologije razvrstana u 60 platnih razreda“, objasnio je Maravić. 
On je rekao da je novost i metodologija za razvrstavanje radnih mesta i naglasio da je reč o bitnom elementu novog platnog sistema. 
„To znači da će se sagledati nekoliko dimenzija za svako radno mesto, kao što su složenost posla, kompetencija, stručna sprema, iskustvo, odgovornost, samostalnost u radu i nivo komunikacije koja se ostvaruje“, rekao je Maravić. 
Naglašavajući da se zakon odnosi na zaposlene u javnom sektoru, odnosno zdravstvu, prosveti, državnim službama, lokalnim samoupravama, teritorijalnim autonomijama, javnim agencijama, svim organizacijama Vlade, Maravić je rekao da se ne odnosi i na zaposlene u javnim preduzećima, za koja je predviđen poseban zakon, kao i na zaposlene u Vojsci Srbije. 
Javne rasprave o nacrtu Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru ranije su održane u Novom Sadu, Beogradu i Nišu, a biće završena sastankom Ekonomskog kokusa.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.