Od ponedeljka prijava za novih 100 evra za mlade

Foto: Nova ekonomija - Paola Felix Meze

U ponedeljak, 16 maja, počinju prijava za još 100 evra pomoći za mlade od 16 do 30 godina, koji se nisu prijavili u prvom krugu, najavio je ministar finansija Siniša Mali, prenosi Beta.

„Oni koji su prijavljeni, ne treba ponovo da se prijavljuju. Oni koji su u međuvremenu napunili 30 godina, dobiće pomoć zato što se iz prvog kruga automatski prebacuju u novi. Dakle, treba da se prijave oni koji to do sada nisu učinili, a koji su, primera radi, napunili 16 godina ili su dobili prebivalište u Srbiji“, rekao je danas Mali za TV Pink, prenelo je ministarstvo.

Na šta će mladi potrošiti 100 evra: Kupiće 90 evra

Mali je dodao da prijava traje do 31. maja, a da će novac biti isplaćen u prva tri dana juna.

Podsetio je da je u prvom krugu isplaćen novac za više od 1,05 miliona mladih.

Nakon isplate prvih 100 evra za mlade, Nova ekomomija je sprovela anketu među svojim čitaocima. Više od 60 mladih nije znalo da kaže odakle se isplaćuje pomoć od 100 evra, a skoro isti broj njih je smatrao da je to dobar potez države.

Jednokratne pomoći: Znak stabilnosti ili praksa sa kojom se mora prestati?

Fiskalni savet je početkom ove godine upozorio da se mora prestati sa praksom neselektivnih davanja velikim grupama građana. Socijalna politika se i u 2022. godini jednim delom sprovodi preko ove vrste davanja, navodi se u analizi.

Umesto ovakvih davanja, stvarno efikasna i fiskalno odgovorna socijalna politika bi podrazumvela da se finansijska pomoć isplaćuje samo socijalno ugroženim stanovnicima.

Fiskalni savet podseća da je Vlada početkom 2020. godine usvojila krovni Zakon o socijalnoj karti kojim se predviđa da se na jednom mestu objedine svi relevatni podaci o materijalnom statusu građana.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.