Srbija

13.03.2024. 14:54

Nova ekonomija, RTS

Autor: Nova ekonomija

Od sutra razgovori sa MMF-om o trećoj reviziji aražmana

Srbija

13.03.2024. 14:54

Vlada Srbije od sutra počinje razgovore sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o trećoj reviziji aranžmana koji je na snazi od 2022. godine. Razgovaraće se o izdacima iz budžeta za kapitalne investicije, ali i o reformama u državnim preduzećima, kao što su EPS i Srbijagas, prenosi Radio-televizija Srbije (RTS).

MMF je odobrio Srbiji 19. decembra 2022. stendbaj aranžman, u trajanju od 24 meseca u iznosu od oko 2,4 milijarde evra. Srbija je posle problema u svom energetskom sektoru, koji su izazavani lošim poslovanjem EPS-a, bila primorana da na tržištu kupuje energente u jednoj od najvećih kriza izazvanih ratom u Ukrajini.

Zbog visokih tržištnih cena, Srbija je tada dobila odobrenje od borda direktora za taj zajam, koji sa sobom nosi i neke uslove.

„Aktuelni stendbaj aranžman predstavlja podršku za dalje sprovođenje strukturnih reformi, s fokusom na sektor energetike. Dogovoreni ekonomski program ima za cilj očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, jačanje otpornosti privrede na energetsku krizu i podsticanje visokog, ekološkog, inkluzivnog i održivog rasta u srednjem roku sprovođenjem sveobuhvatnih strukturnih reformi,“ navela je Narodna banka Srbije (NBS) u saopštenju prošle godine kada je stendbaj aranžaman „omogućen da se tretira“ kao onaj iz predostrožnosti.

Srbija je u poslednjih deset godina prošla nekoliko različitih vidova aranžmana sa MMF-om i, kako je u decembru navela NBS, pozitivna ocena Odbora izvršnih direktora MMF-a o ostvarenim rezultatima omogućila je povlačenje sredstava u iznosu od oko 400 miliona evra.

„S obzirom na akumuliranje znatnog iznosa rezervi, kreiranje fiskalnog prostora i održivo finansiranje platnog bilansa, aranžman će se u preostalom periodu tretirati kao aranžman iz predostrožnosti (tj. bez namere da se sredstva koriste osim u slučaju platnobilansnih potreba zemlje), što je jednu reviziju ranije nego što se očekivalo prilikom odobrenja aranžmana,“ navela je u decembru prošle godine NBS u saopštenju.

Šef Misije MMF-a Donald Megetigent kaže u intervjuu za RTS da se srpska ekonomija sa nedavnim globalnim udarima izborila na impresivan način.

On je u razgovoru ocenio i da iako je prisustvo stranih direktnih investicija veliko (SDI),  da su one otporne, zbog “makroekonomske politike, makroekonomske stabilnosti i izuzetnog geografskog položaja Srbije”.

Na pitanje da je ulaganje od 17 milijardi evra u projekat EXPO 2027 u naredne četiri godine rizično zbog visokih kamata na tržištu rekao je da je “potrebno voditi računa o tim velikim investicijama i velikim izdvajanjima, kao i da se treba strogo pridržavati novih fiskalnih pravila. Takođe je potrebno dobro upravljati javnim ulaganjima i paziti da budu pažljivo odabrana”.

Prema njegovim rečima ako se ispoštuju ta pravila, uz dalji razvoj javnih ulaganja, to će dodatno osnažiti javne finansije, te dalje ojačati infrastrukturu zemlje i snažno podstaći stabilan održivi rast.

Što se tiče očekivanja tržišta da će NBS smanjiti referentnu kamatnu stopu u narednom periodu, rekao je da je “prerano proglasiti pobedu nad inflacijom. Pre smanjenja stopa, potrebni su jasni znaci da se inflacija obuzdava na bezbedan način.”

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.