Od svih odeljenja za darovite jedino su sportska popunjena

Foto: Pixabay

Od svih specijalizovanih odeljenja za darovite učenike, jedino su sportska „planula“ u prvom roku gde ni jedno od planiranih 280 mesta na republičkom nivou nije ostalo slobodno, saznaje Politika.

Najviše nepopunjenih mesta za talente ostalo je u smeru za računarstvo i informatiku.

Upisna kvota za IT odeljenja bila je 1.100 u 49 škola širom Srbije, ali je u prvom krugu upisa u ove klupe raspoređeno 990 prvaka. Primera radi, tek dvoje u gimnaziji „Svetozar Marković“ u Jagodini, osmoro u drugoj kragujevačkoj i devetoro u Mitrovačkoj gimnaziji.

Specijalizovana odeljenja formiraju se za do 20 učenika. Koji je minimalan broj učenika potreban da bi se oformila ova odeljenja, juče nisu mogli da odgovore u Ministarstvu prosvete.

Ostaće nepopunjenih klupa i u smerovima koji su ove godine prvi put uvedeni, kao što su scenske i audio-vizuelne umetnosti i istorija i geografija.

Nije ovo dobra godina ni za smer za talentovane za fiziku, gde je od predviđenih 80 mesta na republičkom nivou gotovo pola ostalo nepopunjeno.

Jedino je u novosadskoj gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ svih 20 predviđenih mesta popunjeno.

Drugog upisnog kruga neće biti u svim smerovima za gimnazijalce naklonjene filološkim naukama, jer mesta na republičkom nivou nije ostalo u grupama za norveški, japanski, kineski, italijanski i španski jezik.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara