Vesti iz zemlje

03.11.2023. 16:31

Autor: Katarina Baletić

Odložena odluka o dodatnoj gradnji u naselju Zuce

Naselje Zuce u Vozdovcu Foto: Wikimedia

Komisija za planove Skupštine Grada Beograda odložila je donošenju odluku po primedbi građana na plan proširenja naselja Zuce u opštini Voždovac, u blizini robne kuće Ikea. Građani koji poseduju zemljište na predmetnoj parceli su se prethodno žalili, pošto bi usvajanjem prvobitnog plana o proširenju njihova imovina bile proglašene za „ostale zelene površine“, što znači da na njima niti bi mogli da grade kuće – niti da ih koriste kao njive.

Kako je na javnoj sednici pojasnio Milovan Nikolić, jedan od zainteresovanih vlasnika, njihove parcele će pretvaranje u zelene površine biti „obezvređene“.

Donošenje plana je inicirao Aleksandar Kobiljski, vlasnik tri parcele u naselju, za koje je predloženim planom predviđena stambena namena.

Zatvoreni deo sednice, na kome bi se odlučivalo o primedbama, je odložen na predlog glavnog arhitekte Beograda Marka Stojčića.

Stojčić je odložio odlučivanje nakon što je na sednici rečeno da plan predlaže novih 1.300 stanovnika u naselju Zuce, kao i nakon što je primetio da „deo primedbi građana imaju smisla“.

Zatvoreni deo sednice, na kome bi Komisija donela odluke o tome da li prihvata ili odbija primedbe građana, trebalo je da se održi juče, nakon javne sednice.

Međutim, Stojčić je predložio da se odlučivanje odloži za neki drugi dan kako se odluke „ne bi donosile naprečac“.

Na javnom delu sednice, koja je juče održana u Urbanističkom zavodu, na primedbe građana odgovarao je Urbanistički centar, kao obrađivač predmeta.

Urbanistički centar je delimično prihvatio predlog građana i predložio da se najveći deo parcela koje su trebale da postanu zelene površine, izuzmu iz plana.

Međutim, vlasnici parcela su samo delimično zadovoljni ovakvim potencijalnim rešenjem, jer bi im najviše odgovaralo da celom prostoru koji je obuhvaćen planom odredi ista namena. To bi značilo da vlasnici svih parcela mogu da grade kuće na svojoj zemlji.

Građani su se žalili i na nedostatak saobraćajne infrastrukture u planovima, odnosno tražili su da se pojasni i definiše da li je izgradnja dodatnih puteva uslov za izradnju novih kuća i zgrada.

Konačnu odluku o tome koje će se primedbe prihvatiti i kakav će plan biti usvojen doneće Komisija za planove Skupštine grada.

Na prostoru na kome se planira izgradnja, trenutno nema stambenih kuća ni zgrada, već je u pitanju poljoprivredno zemljište (89 odsto) i mreža saobraćajnica (11 odsto).

Plan je da se ovo zemljište prenameni tako da 51 odsto površine postane površina za stanovanje, trećina (33 odsto) mreža saobraćajnica, a 16 odsto zelene površine.

Međutim, planiranim rešenjem predviđa se da između 30.400 i 38.000 novih kvadrata stambenog prostora i 1.040 do 1.300 novih stanovnika.

U ovom delu naselja Zuce planirano su zgrade „porodičnom stanovanja“ koje mogu da imaju najviše prizemlje, prvi sprat i potkrovlje. Dozvolkjeno je da se naprave i prodavnice, kao i objekti administrativnih i uslužnih delatnosti koji ne ugrožavaju životnu sredinu i ne stvaraju buku.

Planirano je i da se otvori depadens vrtića za do 80 dece.

„Urbanistički projekat za Beogradski sajam je nezakonit“

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.