Vesti iz zemlje

12.08.2022. 11:53

Nova ekonomija O.Bojić

Autor: Nova Ekonomija

„Odluka NBS da ograniči banke dobra“

Foto: Paola Felix Meza

Odluka NBS da ograniči banke je dobra, ocenjuje Veroljub Dugalić, profesor Ekonomskog fakulteta u penziji. Novom merom NBS ograničava se cena paketa platnog računa sa osnovnim uslugama na 150 dinara. 

„Svaka mera Narodne banke Srbije koja je usmerena ka smanjivanju i sprečavanju daljeg povećanja tih naknada je dobra. Nije bilo osnova da se te naknade povećaju. Postoji opravdanje za podizanje kamata kod dugoročnih kredita indeksiranih u evrima u trenutku kada na svetskom trištu rastu kamatne stope, ali nema opravdanja da se povećaju naknade za održavanje računa ili za pogrešno ukucan pin“, ocenjuje Dugalić.  

Svako ograničavanja cena narušava slobodno tržište i konkurenciju tržištu, međutim, kakva je konkurencija i kako on ocenjuje „nevidljivu ruku“ na bankarskom tržištu?

Dugalić kaže da, teoretski, treba pustiti tržište da odredi cenu, ali kako da tržište samo reši ako sve banke urade isto. 

„Tačno je da tržište pokaže pravu meru, ali kakva je to konkurencija ako svi postupe isto, kakav izbor imaju klijenti“, napominje Dugalić. 

ZA NAJSIROMAŠNIJE U SRBIJI INFLACIJA VEĆA OD ZVANIČNE

Sve banke u Srbiji pristale su da u narednih godinu dana ne povećavaju cene usluga, rekla je guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković na konferenciji za štampu.

Tabaković je ovo izjavila prilikom predstavljanja novih mera, koje je NBS donela nakon što su banke najavile da će skoro sve usluge poskupeti.

Pored toga, banke koje su povećavale naknade za platne usluge građanima od 1. januara 2021. godine prihvatile su da te nakande umanje za 30 odsto u narednom periodu, ali ne ispod iznosa pre povećanja.

REFERENTNA KAMATNA STOPA POVEĆANA NA 3%

Na taj način cena korpe osnovnih bankarskih suluga bila bi u najvećoj meri vraćena na iznos koliko je i stajalo na dan 31. decembra 2020. godine.

Od 6,8 miliona ukupnog broja otvorenih dinarskih računa, novom merama NBS biće obuhvaćeno 70 odsto tih računa, a kod 50 odsto računa biće smanjena naknada za održavanje tekućeg računa, ocenjuje NBS.

Procena Narodne banke Srbije je da će očekivana ušteda navedenog smanjenja za građane za narednih godinu dana iznositi više od sedam milijardi dinara, od čega se na uštedu po osnovu umanjenja naknade za održavanje tekućeg računa odnosi oko 2,5 milijardi dinara, dok će ušteda nakon smanjenja naknade za plaćanja iznositi oko 1,5 milijardi dinara,  a ostatak se odnosi na uštedu za smanjenje ostalih naknada. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.