Vesti iz zemlje

11.05.2015. 20:26

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Odluka o poskupljenju struje početkom juna

Misija MMF-a i Vlada Srbije postigli su danas sporazum za okončanje prve revizije stendbaj aranžmana koji je odobren našoj zemlji.
„Misija MMF postigla je sporazum na nivou tima sa vlastima Srbije koji sada treba da odobre rukovodstvo i izvršni odbor MMF da bi se okončala prva revizija sporazuma“, izjavila je danas predstavnica Misije MMF Zuzana Murgasova.
Ona je na konferenciji za novinare rekla da će Srbiji biti na raspolaganju 146 miliona evra, ali je dodala da su vlasti Srbije najavile da ne nameravaju da povlače sredstva iz stendbaj aranžmana. 
Murgasova je rekla da je ekonomska perspektiva u Srbiji u određenoj meri poboljšana, te konstatovala da je nepokolebljiva primena zdravih ekonomskih politika i reformi od ključne važnosti za postizanje privrednog rasta. 
Fiskalni rezultati u prvom kvartalu ove godine u skladu su s ciljevima predviđenim programom, rekla je Murgasova, navodeći da je većina mera fiskalne konsolidacije sprovedena u skladu s budžetom za 2015. godinu.
Ministar finansija Dušan Vujović očekuje da ćemo do kraja godine imati pozitivan privredni rast i kaže da se fiskalna konsolidacija u Srbiji do sada uspešno sprovodi. 
„Promenjene su ‘projekcije rasta sa minus 0,5 na nula. Fisklana konsolidacija je teška stvar, ali smo je sproevli do sada uspešno i sve se ostvaruje bolje od svih očekivanja“, rekao je Vujović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, posle završetka zvanične posete Delegacije MMF-a Srbiji. 
Vujović je istakao da se otvara prostor za relaksaciju monetarne situacije zbog uspeha u fiskalnoj politici, naglasivši da se otvara prostor i za finansijski rast i otvaranje novih radnih mesta. 
On je naglasio da MMF podržava program Vlade Srbije, koji smo zamislili i dodao da je na kraju prvog kvartala deficit države ispod dva odsto.
Odluka o poskupljenju cene struje biće doneta početkom juna zajedno sa programom restrukturiranja Elektroprivrede Srbije, izjavio je danas ministar finansija Dušan Vujović. 
„Ekonomski rečeno, trebalo bi povećati cenu struje odmah, ali želimo da nađemo put da omogućimo i zaštitu stanovništva i funkcionisanje EPS-a“, rekao je Vujović. 
Ministar je naveo da vlada želi da odloži povećanje cene struje zato što svaki dan odlaganja znači mnogo stanovništvu, a ne zato što je neodlučna.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. *kolaboracionističkog četnikog pokreta Draže Mihailovića*?
    To je bila vojska postojece drzave. Molim ispravite gresku. Prvo u svojoj svesti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.