Srbija

Održana druga centralna konferencija za medije povodom 51. Bitefa

Srbija

03.09.2017. 08:31

Druga konferencija za medije povodom 51. Bitefa koji će se održati pod sloganom Epic Trip od 22. do 30. septembra održana je u petak u Skupštini grada i na njoj su se obratili novinarima Miloš Latinović, direktor Bitef teatra, Ivan Medenica, umetnički direktor Bitefa, Axel Dittman, ambasador SR  Nemačke , Frank Baumann, direktor Goethe Instituta u Beogradu,  Philippe Guex, ambassador Švajcarske, Srđan Šaper, osnivač I&F McCann Grupe.

Na konferenciji je predstavljen celokupan program festivala sa naglaskom na predstavama iz Nemačke i Švajcarske i pozorišni spektakl Olimp, sponzori i prijatelji 51. Bitefa, Bitef blagajna, festivalski centar i novi sajt Bitefa.

Konferenciju je otvorio direktor Bitef teatra Miloš Latinović izrazima zahvalnosti svima koji su podržali festival uz posebnu zahvalnost Sekretarijatu za kulturu Grada Beograda i Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, ustanovama uz čiju podršku ovaj međunarodni festival postoji više od pola decenije. Takođe se zahvalio  ambasadama SR Nemačke i Švajcarske, Goethe institutu u Beogradu, sponzoru festivala I&F McCANN Grupi, prijateljima festivala kompaniji Coca Cola Hellenic Srbija, TeleGroup, Telekom Srbija, uz čiju podršku se realizuje Bitef ove godine.

Njegova ekselencija Axel Dittman, ambasador SR Nemačke u Srbiji, izneo je svoje zapažanje da sve ono što je najbolje u nemačkim pozorištima može da se vidi u Beogradu na Bitefu, zahvaljujući selekciji Ivana Medenice. Tako će u okviru glavnog programa biti prikazana predstava nemačkog reditelja Ersana Mondtaga, Sneg. Slično je i zapažanje ambasadora Švajcarske, Philipea Gueh-a, da Bitef iz godine u godinu dovodi u Beograd prvoklasne svetske predstave, promovišući vrednosti dijaloga, tolerancije i otvorenosti. Njegova ekselencija je izrazio zadovoljstvo što ambasada Švajcarske podržava produkciju Bitefa i Koncertteatra iz Berna, čija će predstava Istrebljenje, reditelja Ersana Mondtaga svečano zatvoriti festival. Takođe, ohrabio je srpske umetnike pozivom da dođu i nastupaju u Švajcarskoj.

Frank Baumann, direktor Goethe Instituta u Beogradu, osvrnuo se na mladog nemačkog reditelja, zvezde u usponu  Ersana Mondtaga, rođenog u Berlinu, a turskog porekla, koji je viđen na brojnim pozorištima u Nemačkoj i Švajcarskoj, a koji u Beograd donosi Sneg, komad pisan po romanu Orhana Pamuka. Miloš Latinović je dodao da se nada da će reditelj steći punu međunarodnu afirmaciju nakon gostovanja na Bitefu.

Srđan Šaper, osnivač I&F McCann Grupe, nadahnuto je govorio da je Bitef sinonim za Beograd, simbol Beograda i energije koja postoji ovde, koja povezuje Istok i Zapad, i koja može da poveže neke niti koji su raksinute i učini da Beograd bude neizbežna tačka u svetu kulture, umetnosti i stvaralaštva.

Umetnički direktor Bitefa, Ivan Medenica, istakao je da je iz saradnje sa gospodinom Šaperom došao do vrednog zaključka da su kreativno i markentinško promišljanje jednog festivala dve strane istog novčića. Prema njegovim rečima, program ovogodišnjeg Bitefa prezentuje pozorišnu kulturu nemačkog govornog područja. U osvrtu na Ersana Mondtaga, istakao je da Bitef uzima na sebe da ovom talentovanom reditelju ponudi širu međunarodnu vidljivost, jer će Bitef biti i stecište mnogih direktora međunarodnih pozorišnih festivala. Mondtag pripada radikalnom i ciničnom pozorištu treš poetike, ali sa jednim mladalačkim senzibilitetom.

U okviru Bitefa u Rektoratu Univerziteta umetnosti održaće se međunarodna tribina, koja će teorijski da kontekstualizuje glavni program festivala. I ove godine održavaju se tradicionalni prateći programi festivala.  Bitef na filmu ove godine će izostati u dosadašnjem obliku, ali ovom segmentu festivala biće posvećena tribina na kojoj će biti reči o pozorištu i digitalnim medijima i koja će pokazati šta je ovaj deo programa doneo prethodnih godina. Prateći programi  ovogodišnjeg Bitefa su Bitef polifonija, festival u festivalu, Bitef biblioteka gde će se predstaviti trotomno izdanje Antologije savremene nemačke drame od 1945-2008. U okviru Showcase-a Bitef će se na jedan dan preseliti u Suboticu, i to će biti svojevrsni Epic trip, jer će se igrati tri predstave za jedan dan. Radionica pozorišne kritike Sumnjiva lica, pod mentorstvom Bojane Janković, mlade kritičarke, doneće uvide i kritike predstava na blogu Bitefa.

Velika međunarodna promocija Bitefa uslediće 13. septembra u Kulturnom centru Srbije u Parizu izložbom plakata svih izdanja Bitefa. Na promociji će govoriti, između ostalih, i Žoris Lakost, prošlogodišnji dobitnik Nagrade publike i Specijalne nagrade Jovan Ćirilov za predstavu Svita br. 2.  U KIS-u u Parizu, takođe će se se kroz panel diskusiju i video prezentaciju, prikaziti pola veka trajanja ovog jedinstvenog međunarodnog pozorišnog festivala – mosta Istoka i Zapada.

Miloš Latinović je predstavio i predfestivalske promotivne aktivnosti na koje Vas pozivamo među kojima su OLIMPIONICA – BITEF za pojesti uz podršku prijatelja festivala Maxi Supermarketi, u subotu 2. septembra na Cvetnom trgu od 11 do 14h, koja će pružiti uvid u antički teatar i trpezu bogova, druženje se nastavlja na Bitef Dionizijama u KC Gradu u ponedeljak 4.9. od 19h u oviru Delikatesnog ponedeljka, i poslednje zagravanje za festival nas očekuje 15.9. na Toga Partiju u Bitef Art Cafe Summer Stage-u.

Predstavljen i novi bitef.rs koji prati ne samo nove pozorišne već i nove digitalne tendencije, festivalski centar koji će od 11. do 30. septembra biti smešten u prostoru bivšeg Eurosalona, na Andrićevom vencu, i Bitef blagajna koja je od danas počela sa radom na Pozorištu na Terazijama.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.