Vesti iz zemlje

23.06.2023. 14:09

Autor: Katarina Baletić

Odustaje se od privatizacije Rudnika Kovin, umesto toga saradnja sa EPS-om

Pixabay
Ugalj

Vlada Srbije je odustala od privatizacije Rudnika Kovin i poništila javni poziv za tu namenu, koji je Ministarstvo privrede raspisalo u decembru 2022. godine. Zaključkom Vlade je, umesto prodaje, usvojen predlog da Rudnik Kovin sklopi strateško partnerstvo sa Elektroprivrednom Srbije (EPS).

Vlada je 15. juna donela Zaključak kojim se „upoznala sa Incijativom za obustavljanje postupka privatizacije Rudnika Kovin ad i obrazloženim predlogom za strateško partnerstvo između Akcionarskog društva Elektroprivrede Srbije i Rudnika Kovin ad“, objavljeno je na sajtu Ministarstva privrede.

Ovim zaključkom Vlada se saglasila da se akcije Rudnika Kovin, koje su sada u Registru akcija i udela, prenesu na Srbiju.

Akcije preduzeća prenose se u Registar akcija i udela nakon raskida ugovora o privatizaciji, a Rudnik Kovin je bio neuspešno privatizovan i 2007. godine prodat preduzeću Kornikom iz Bugarske.

Ugovor sa bugarskim preduzećem raskinut je tri godine kasnije.

Početna cena u javnom pozivu za privatizaciju Rudnika Kovin iz decembra prošle godine bila je 2,7 miliona evra.

Rudnik Kovin već bio neuspešno privatizovan

Rudnik Kovin je 2005. godine izvdojen iz Elektroprivrede Srbije. Poslovao je do 2007. godine, kada je Vlada Srbije donela odluku o privatizaciji.

Kako je Nova ekonomija pisala, o Rudniku Kovin predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike razgovarali su i na sastanku sa kompanijom „Čajna roud end bridž korporejšen“ (CRBC) u avgustu prošle godine.

Tada je Novoj ekonomiji iz ovog ministarstva odgovoreno da je, kada je reč o ležištu uglja Kovin, kompanija Energetski Kompleks na prostoru Ležišta Kovin (polja A i B), odnosno Velikog Kovina, „overila rezerve uglja u količini od 266 miliona tona“.

„Trenutno se projekat nalazi u statusu zadržavanja prava na istraživanje u cilju pripreme dokumentacije (studija izvodljivosti, u toku je postupak dobijanja obima i sadržaja Studije o proceni uticaja podvodne eksploatacije na životnu sredinu i dr.) za dobijanje eksploatacionog polja“, piše u odgovoru Novoj ekonomiji.

Rudnik Kovin je prošle godine imao poslovne prihode od 771,2 miliona dinara (6,6 miliona evra), što je povećanje od 62 odsto u odnosu na poslovne prihode u 2021. godini od 475,1 milion dinara (četiri miliona evra).

Takođe, za razliku od 2021. godine kada je Rudnik Kovin imao neto gubitak od 112,8 miliona dinara (960.300 evra), prošle godine je poslovao profitabilno i imao neto dobitak od 51 milion dinara (434.200 evra).

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.