Vesti iz zemlje

29.06.2021. 16:18

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

Oglašena prodaja Krušik-plastike, Jadrana i Severtransa

Ministarstvo privrede je objavilo javni poziv za prikupljanje ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje kapitala AD Krušik-plastika iz Osečine, Jadran AD za ratarstvo iz Nove Gajdobre i prevoznika AD Severtrans iz Sombora.AD Krušik...

Foto: Wikimedia - W.carter

Ministarstvo privrede je objavilo javni poziv za prikupljanje ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje kapitala AD Krušik-plastika iz Osečine, Jadran AD za ratarstvo iz Nove Gajdobre i prevoznika AD Severtrans iz Sombora.

AD Krušik-plastika je preduzeće koje bavi proizvodnjom proizvoda od plastike. Ono je u većinskom vlasništvu države (66,1 odsto), a akcije poseduje i Registar akcija i udela (20,4 odsto), Fonda za razvoj Republike Srbije (8 odsto), PIO fonda (2,1 odsto), Akcionarskog fonda (1 odsto) i ostalih akcionara (2,2 odsto).

PRIVATIZACIJI DRUŠTVENIH PREDUZEĆA I DALJE SE NE NAZIRE KRAJ

Na prodaju se akcije koje se nalaze u javnom vlasništu, što je 97,7 odsto. Početna cena za kupovinu akcija AD Krušik-plastike je 5,8 miliona evra, a rok za podnošenje ponuda 16. avgust.

Ministarstvo je početkom 2021. godine već pokušalo da proda Krušik-plastiku, ali nije prispela nijedna ponuda.

Akcije Jadrana AD za ratarstvo su u 99,7 odsto vlasništva Registra akcija i udela, dok ostatak akcija pripada fizičkim licima.

Početna cena za prodaju državnih akcija Jadrana je 3,2 miliona evra, a rok za dostavljanje ponuda je 27. avgust.

SRPSKO-KINESKI INDUSTRIJSKI PARK GRADIĆE SE NA PKB-OVOM ZEMLJIŠTU

Akcije AD Severtransa, koji se bavi prevozom putnika, su u vlasništvu Registra akcija i udela (41 odsto), Grada Sombora (16,9 odsto), Akcionarskog fonda AD Beograd (0,8 odsto), Republike Srbije (0,8) i ostalih akcionara (40,7).

Javni poziv se odnosi na prodaju svih akcija koje u javnom vlasništvu što je 59,3 ukupnog kapitala. Početna cena je 64,8 hiljada evra, a ponude se podnose do 3 septembra.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.