Vesti iz zemlje

14.09.2017. 10:07

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Oko 3.000 radnika iz Pirota čeka na plate koje im poslodavci duguju

Oko 3.000 radnika bivših društvenih preduzeća u Pirotu očekuju da im isplate zarade koje im nisu isplatili poslodavci.

Radnici očekuju da im se isplate zarade na osnovu izvršnih sudskih presuda od Ministarstva finansija i Vlade na osnovu Uredbe

Prema rečima predsednika Veća Saveza Samostalnih sindikata Pirota Rodoljuba Ćirića, oni su samo deo grupe od više od 82.000 radnika koji od Vlade potražuju svoje zarade u iznosu oko 350 miliona evra i spremni su da svoja prava potraže na Sudu za ljudska prava u Strazburu. 

„Za pregovore smo sa Vladom kako bi se do kraja godine definisao način i rokovi isplate zaostalih zarada“, rekao je Ćirić za agenciju Beta. 

Bivši radnik Progresa Jordan Adnonović, koji je u tom bivšem građevinskom preduzeću radio 30 godina, a koji je bez posla 13 godina, rekao je za agenciju Beta da mu sa kamatama duguju oko tri miliona dinara. 

„Imamo vansudska poravnanja. Iako imam izvršno sudsko rešenje dužni su mi 17 plata. Šutnuli su nas na ulicu gole, bose i gladne. Nadam se da će nam Sindikjat pomoći u dugogodišnjoj borbi da ostvarimo prava jer nam dosad niko nije pomogao. Ako se desi da ova naša akcija uz pomoć Sindikata ne uspe, onda ćemo tužiti državu Srbiju Sudu za ljudska prava u Srazburu“, rekao je Andonović. 

Bivši radnik preduzeća Lola Sarlah Desimir Pavlović rekao je za agenciju Beta da mu je poslodavac ostao dužan oko 22 miliona dinara. 

„Radio sam 40 godina, otišao sam u penziju koja je mala i od koje ne može da se živi. Pre pet godina stečajni upravnik mi je isplatio oko 13.000 dinara, od 22 miliona koliko mi duguju“, rekao je Pavlović. 

Predsednik Veća Saveza Samostalnih sindikata Pirota Rodoljub Ćirić podsetio je da je Vlada Srbije 2012. godine donela Uredbu o evidentiranju neisplaćenih potraživanja radnika društvenih preduzeća po izvršnim sudskim rešenjima a na osnovu presuda Suda iz Strazbura. 

„Očekujemo da država svoje Uredbe poštuje. Imamo presude u korist radnika a država se obavezuje da te zarade isplati. Pisali smo i predsednici Vlade Ani Brnabić, ali nismo naišli na razumevanje Vlade. Ne znamo da li će i kako Vlada ispoštovati ovu Uredbu. Želimo da čujemo šta radnici misle. Za mirno sam rešavanje problema kako se ne bi žalili Ustavnom sudu ili Sudu u Stazburu“, rekao je Čirić. 

Ćirić dodaje da je vrlo teško reći koliko je radnika u Pirotu. 

„Prema nekim podacima o firmama koje su bile društvena preduzeća, negde oko 3.000 radnika iz Pirota potražuje svoje neisplaćene zarade. Reč o preduzećima Nišavska dolina, Dragoš, Polet, Kartaljević, Angropromet, Termomont, Pobeda, Piroteks, Galanteks, Krzanara, Progres… „, rekao je Ćirić. 

Ćirić je dodao da je pre godinu dana formirana Radna grupa koja će s predstavnicima ostalih gradova izvršiti pritisak na Vladu. 

„U Srbiji je prijavljeno 82.486 radnika koji potražuju svoje zarade a iznos je negde oko 350 miliona evra“, rekao je Ćirić.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.