Vesti iz zemlje

15.05.2024. 17:12

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Opet tender za prečišćivač otpadnih voda u Krnjači

Pixabay

Direkcija za građevinsko zemljište i izgadnju Beograda ponovo je objavila tender za izgradnju prve faze postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Krnjači. Procenjena vrednost ovog posla nije objavljena.

Rok za podnošenje ponuda za projektovanje i izgradnju postrojenja je 9. avgust, dok je procenjeno vreme trajanja ugovora 55 meseci.

Izgradnja postrojenja u Krnjači, kao i izgradnja kanalizacije na beogradskoj levoj obali Dunava (u naseljima Kotež, Krnjača i Borča) deo su projekta koji gradske vlasti treba finansiraju iz kredita Evropske investicione banke.

Tender koji se odnosi na projektovanje i izgradnju primarne i sekundarne kanalizacione mreže u naseljima Kotež, Krnjača i Borča je oglašen u februaru, a nedavno je i objavljeno i da je produžen rok za podnošenje ponuda sa 24. maja na 19. jul.

Direkcija je i ranije oglašavala tendere i za izgradnju postrojenja za prečišćavane otpadnih voda, kao i za igradnju kanalizacije, ali su oni bili neuspešni, odnosno nijedan ugovor nije dodeljen.

Da bi rešio komunalne probleme na levoj obali Dunava, Grad Beograd je sada već davne 2019. godine potpisao ugovor o kreditu sa EIB-om. A da bi koristio ovaj kredit, Grad je u obavezi da tendere za izgradnju sprovede u skladu sa vodičem EIB-a o javnim nabavkama.

Iznos kredita koji je Evropska investiciona banka (EIB) stavila na raspolaganje Gradu Beogradu je 35 miliona evra.

Pored kredita EIB-a, Beograd na raspolaganju ima i investicioni grant od 37 miliona evra iz Evropske unije.

EIB je, takođe, obezbedio i grant u iznosu od 1,7 miliona evra iz sopstvenih sredstava za pokrivanje troškova konsultanta za tehničku pomoć za podršku i ubrzanje implementacije projekta.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.